„O Vánocích si užívám zaslouženého volna se synem a pejskem Kikinkou ve filmovém městě dobrých rodáků v Bystrém u Poličky,“ vzkázal Blesk.cz Maxijedlík alias Jaroslav Němec.

Rok 2020 pro něj znamenal zklamání. Běžně objede na pět desítek soutěží, kde drtí soupeře nevídaným apetitem. Letos stihl 15 akcí při letním rozvolnění protiepidemických opatření a tzv. výzvy v restauracích.

„Ještě než se zavřely restaurace, stihl jsem pokořit výzvu v restauraci Steak bar L.A. ve Žďáru nad Sázavou v pojídání 1200 gramů vážícího vepřového steaku. Zvládl jsem ho pozřít v rekordním čase 8 minut a 16 vteřin,“ pochlubil se Maxijedlík.

V Bystrém, které proslavil legendární film Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci z roku 1968, svého rekordmana dobře znají. „Doufám, že rok 2021 bude lepší a vše se zase vrátí do normálu a já budu moci zase soutěžně pojídat a reprezentovat Českou republiku,“ přemítá Jaroslav Němec.

Těší se především na červen, kdy je pozván do Pelhřimova, kde bude agentura Dobrý den zapisovat jeho dosavadní světový rekord v pojídání nejsmradlavějšího jídla planety, fermentovaného sledě Surströmming.

Vánoční rumové kuličky dle Maxijedlíka

Suroviny: 200g dětských piškotů,100g čokolády na vaření, 5 lžic strouhaných mandlí nebo vlašáky,100g cukru moučka, 4 lžíce rumu,2 lžíce vychladlé silné kávy, 100g másla,špetka drceného badyánu,špetka drceného hřebíčku,kokos nebo strouhané oříšky na obalení.

Postup přípravy: Piškoty umeleme nebo rozdrtíme a přesypeme je do mísy, kde je pokapeme rumem a kávou. Přidáme změklé máslo, cukr, rozpuštěnou čokoládu, strouhané oříšky,badyán,hřebíček a spojíme. Tužší hmotu rozředíme kávou nebo rumem, řidší zahustíme oříšky nebo kokosem.

Hmotu na kuličky dáme na hodinu do chladu. Poté lžičkou odebíráme menší kousky a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo oříšcích. Dobrou chuť přeje čtenářům Blesk.cz Maxijedlík Jaroslav Němec.