Jaroslav se před časem vsadil, že jeden a půl kilogramu voňavé bábovky zmizí ze stolu během pár minut. A stalo se! „Trochu mi pomohli, ale i tak to zůstalo především na mě. Za osm minut nebyly na stole ani drobečky,“ směje se Maxijedlík. 

Coby vyučený kuchař rád vyváří, ale mnohem častěji sedí za stolem a láduje se vším možným. „Začal jsem před lety ze zvědavosti, tehdy jsem jel na Trnkobraní do Vizovic. Postupně jsem zjistil, že mě soutěžení baví. Porazit a přejíst soupeře,“ tvrdí s úsměvem na tváři.

Má super spalování

Kdo by čekal cvalíka, bude překvapený. Jaroslav si udržuje figuru, ručička na váze se stabilně pohybuje kolem 90 kilogramů. Překvapení neskrývají ani lékaři, když podstoupil zdravotní testy. „Soutěže na mém zdraví nezanechaly žádné negativní stopy. Asi je to dobrým spalováním,“ míní Maxijedlík. 

Mimochodem, každý všední den vyráží na kole do práce do Poličky, chodí na vycházky se svým pejskem.

Živé červy, to tedy ne!

A jak vypadá jeho všední den? „K snídaní pět krajíců chleba s máslem nebo sýrem. Oběd v závodní jídelně, když je omáčka, klidně si dám deset knedlíků k tomu. Jím všechno, i když určitě bych se vyhnul syrovým potravinám a živým červům.“

Desítky soutěží si pečlivě eviduje, někdy zvládne i dvě za den. Jeho snem je soutěž v pojídání hotdogů v New Yorku. Určitě by se tam neztratil...

Recept na superbábovku

Jeho buchta vyhrála mimo jiné na Gastroslavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.

Potřebujete: 20 dkg másla, 25 dkg cukru, 25 dkg polohrubé mouky, půl prášku do pečiva, 3 až 4 vajíčka, 2 až 3 lžíce mléka, 20 dkg pomletých ořechů badyán a jedna tabulka čokolády na vaření.

Tajné suroviny? „Vaječný koňak, ten tomu přidá grády,“ prozrazuje autor pochutiny. Ideální množství je 0,3 až 0,5 litru.

Postup: Utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vajíčka. Pořádně vyšleháme, poté opatrně přidáváme přes síto přesátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a nakonec jemně přimícháme nastrouhanou čokoládu a koňak. Pečeme 45 minut na 180 stupňů.

Fotogalerie
20 fotografií