„Byla to reakce na dotazy rodin i náměty neziskových organizací, které jim pomáhají zvládnout složité období. Nebude se jednat pouze o místo tiché vzpomínky, ale také o pohřebiště,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Jde tedy o místo, kde mohou rodiče pohřbít své dítě, které matka například samovolně potratila.

„Dominantu pietního místa u skupiny hrobů tvoří kříž. Od jara příštího roku bude možné využít sousedící plochu jako rozptylovou loučku a bude zde také určen prostor pro uložení ostatků nenarozených a zesnulých dětí,“ upřesnil Hladík. Místu požehnal kněz Václav Slouk. 

Nenarozené dítě není odpad

Do roku 2017 se nakládalo s nenarozenými dětmi jako s biologickým odpadem, od té doby se to ale změnilo a rodiče mohou požádat o vydání ostatků.

„Podobných pomníků, kde by rodiče mohli vzpomenout na své nenarozené zesnulé děti, není v České republice mnoho. Mají je například v Třeboni nebo v Třinci-Lyžbicích. Jsem přesvědčený, že naší povinností je dát lidem, kteří touto těžkou životní zkouškou prošli, k dispozici vhodné místo pro pietu i v Brně," řekl Hladík.

Podle něj se místo otvírá symbolicky několik dní před Světovým dnem nenarozených dětí 13. prosince.

Stálo to 400 tisíc

Pronájem míst je na deset let a bude podle klasických cen. Správa hřbitovů je má uvedené na webových stránkách. Klasický hrob stojí 70 korun za metr čtvereční na rok, urnový hrob 110 korun na metr čtvereční na rok. Vsypová jamka stojí stojí 1000 korun na deset let.

Vybudování pietního místa pro nenarozené a zesnulé děti bylo plně hrazeno z finančních prostředků Správy hřbitovů města Brna. Oprava příchozí cesty stála 200 tisíc a vytvoření kříže 220 tisíc korun.

VIDEO: Vinohradský hřbitov v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Vinohradský hřbitov Eva Fornálová

Fotogalerie
5 fotografií