„Dítě jsme na místě resuscitovali a na řízené ventilaci jsme jej za stálé resuscitace převezli na ARO brněnské Dětské nemocnice," řekla pro Deník.cz mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová. Jeho matka utrpěla zranění lehčího charakteru.

Smutná událost se stala v lokalitě U jezírka na začátku lesa v městské části Soběšice. „Zjišťujeme všechny okolnosti neštěstí, případ prověřujeme pro podezření z usmrcení z nedbalosti. Určitě nejakou dobu potrvá, než celý případ vyřešíme, možná i několik měsíců,“ sdělil Blesk.cz policejní mluvčí Pavel Šváb.

Silný vítr shazoval větve i celé stromy na elektrické vedení a přerušil odpoledne a vpodvečer dodávky proudu tisícům odběratelů v Česku. Společnost ČEZ evidovala kolem 20:00 přibližně 12.000 odběratelů bez elektřiny, distributor E.ON zhruba 500. Výpadky postihly hlavně Moravu a severovýchodní část Čech. Vyplývá to z vyjádření obou firem.

Výstraha meteorologů před silným větrem platila od sobotního poledne do nedělních 08:00 pro východní polovinu Čech, celou Moravu a Slezsko. V nárazech mohlo foukat rychlostí až 90 kilometrů v hodině, místy mohly poryvy dosáhnout i 110 kilometrů v hodině. Vysoký stupeň nebezpečí hrozil hlavně v Jizerských horách, Krkonoších, Jesenících a na Českomoravské vrchovině.

Aktuální srážky, kvůli nimž platí až do nedělního odpoledne povodňová bdělost zejména na severu Moravy, sledujte na Radaru Blesku.