Na chodce, kterých denně po ulici proudí desítky tisíc, čekalo nemilé překvapení. Asfalt na silnici  je sice nový, propadající se vozovka vyztužená, ale na chodníky se zapomnělo.

Ba co víc: Radnice tu nechala namalovat modré zóny opět tak, že na frekventovaném chodníku nechala čtyři metry pro auta a necelý jeden metr pro chodce. Místy tak chodník připomíná spíše nedůstojnou uličku hanby.

Okamžitě se strhl veřejný poprask. „Těšila jsem se, že budu moci chodit po normální ulici. Jsem naivní,“ kroutila hlavou vysokoškolačka Martina Fialová (23), která tudy chodí denně na univerzitu.

Radnice ale tvrdí, že vše je jak má být. „Podoba stání byla projednána před dvěma lety při stanovování této oblasti placeného stání, a to odborem dopravy, městskou částí i policií,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Značení proto podle něj zůstalo ve stejné podobě jako před opravami.

Brňané se bouří

Řada lidí začala okamžitě protestovat. „U kavárenské zahrádky je povinný průchod metr a půl, ve skutečnosti musíme nechávat ještě víc, právě kvůli přečuhujícím čumákům zaparkovaných aut,“ zlobí se kavárník Jindřich Cinka (36). Případné návrhy na změnu parkování by se ale podle mluvčího magistrátu „musely prověřit z legislativního hlediska a projednat s dotčenými orgány“.

Centrum Brna je obří parkoviště

Drsné parkování na chodnících není doménou pouze Veveří. Správci města tolerují vjezd automobilů prakticky v celém centru. I když od 1. září platí v Brně zpřísněná pravidla, stále je v oběhu na 500 výjimek s povolením vjezdu do ulic. Divokým parkováním jsou známé například ulice Milady Horákové, Jaselská, Mezírka nebo Třída kpt. Jaroše.

VIDEO: Takhle se parkuje v Brně. Řidič oktávky zaparkoval v křižovatce a s klidem odešel...

Fotogalerie
14 fotografií