U Tišnova vykolejil ve čtvrtek v 9.15 rychlík Vysočina jedoucí z Prahy do Brna. Ze začátku mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal hovořil o větším počtu zraněných, později informaci opravil. „Zranění na místě nejsou. Škody jsou ale velké, v řádu milionů korun," shrnul Drápal.

„Škoda na vlaku činí podle odhadu 1,5 milionu korun, na kolejích je 300 tisíc korun, na trakčním vedení půl milionu, na zabezpečovacím zařízení 150 tisíc korun,“ uvedl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Problémy s dopravou v místě nadále trvají. Místo souprav s elektrickým pohonem jsou nasazeny motorové lokomotivy. Na trati Tišnov-Nedvědice zatím jezdí náhradní autobusy. Opatření by podle webu Českých drah mohla skončit v pátek odpoledne.

Vlak vykolejil na výhybce

Podle jednoho ze strojvedoucích by mohla být příčinou závada na výhybce nebo podvozku vlaku. „Naštěstí asi nejel kolega moc rychle a stačil zastavit hned po vykolejení.“ okomentoval situaci. Došlo k takzvané vidlicové jízdě, kdy přední část předposledního vozu jela na jinou kolej než jeho zadní část.

Mluvčí Správy železnic Marek Illiaš řekl, že vlak projížděl sníženou rychlostí místem, kde je výluka. „Při průjezdu výhybkou došlo k vykolejení. Drážní hasiči se snaží vozy dát zpět na koleje. Až se tak stane, zkontrolujeme stav výhybky. Příčinu vyšetřujeme. Výši škody zatím neznáme. Určí se, až budou vlaky pryč a zkontrolují se podvozky a také výhybka," uvedl Illiaš.

Na místo zamířily sanitky, hasiči Správy železnic a policisté. Obavy z vážných následků se naštěstí nepotvrdily.

„Událost jsme po ohlášení brali jako mimořádnou, vyslali jsme na místo čtyři posádky včetně letecké. Ukázalo se, že nedošlo ke zraněním. Nikoho jsme na místě neošetřovali," potvrdila mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Všechny vlaky dálkové dopravy mezi Prahou, Havlíčkovým Brodem a Brnem jsou nyní v úseku Řikonín-Kuřim a zpět taženy motorovými lokomotivami. Některé spoje se kvůli tomu mohou zpozdit. Vlaky regionální dopravy jezdí v úseku Brno-Kuřim a zpět bez omezení. V Kuřimi si cestující směr Tišnov musejí přesednout do motorové jednotky.

1970: Tragédie poblíž s 31 oběťmi

K dnešní nehodě došlo shodou okolností nedaleko místa, kde v prosinci roku 1970 spadly po srážce s nákladním vlakem z železničního viaduktu u Říkonína na trati Brno-Havlíčkův Brod dva vagony rychlíku Pannonia do údolí říčky Libochovky. Zahynulo tedy 31 cestujících, tato nehoda se řadí k těm nejhorším v historii československé a české železniční dopravy.

Tristní prázdninová statistika

Na českých železnicích se během letošních prázdnin stala řada vážných nehod a incidentů. Dva mrtvé a 24 zraněných si vyžádala 7. července čelní srážka dvou osobních vlaků na jednokolejné trati u obce Pernink na Karlovarsku.

Tragicky skončila rovněž 14. července nehoda na hlavní trati z Prahy na Kolín, kde narazil vlak do stojící poštovní soupravy. Zahynul strojvedoucí. Kvůli nedodržení zákazu jízdy se tento týden v Jihlavě srazil nákladní vlak s lokomotivou. Oba stroje vykolejily, nikdo se nezranil.

Fotogalerie
8 fotografií