„Stával v tzv. ,území nikoho' mezi československou a rakouskou hranicí asi tři kilometry od Valtic. V roce 1956 vyhořel a o sedm let později byl zbořen. Oficiálně aby se zabránilo přespávání protistátních živlů v něm,“ uvedl historik Daniel Lyčka.


Danie Lyčka, který je zároveň předsedou Spolku pro obnovu Katzelsdorfského zámečku, společně s několika kamarády přiložil ruku k dílu a začal v březnu odkrývat zbylé základy. Leželo na nich 300 tun zeminy.

„Bez pomoci Technických služeb by to nešlo. Nyní je areál přístupný. Rádi bychom ale nezůstali jen u toho. Naším cílem je obnovit ho v původní podobě. Jednáme o tom s památkáři i místními samosprávami,“ dodal Lyčka.

Byl loveckým zámečkem

Katzelsdorfský zámeček nechali postavit Liechtensteini v roce 1818. Jednalo se o lovecký zámeček. Až do roku 1953 v něm bydleli hajní. Posledním byl Michal Kycl (1893 až 1962). Zámeček byl v roce 1963 rozebrán, přestože tehdejší Státní památková správa proti tomuto kroku protestovala.

Zámeček ležel v době založení v Rakousku poblíž vesnice Katzelsdorf. Odtud dostal své jméno. Ještě v průběhu června by u zbylých základů zámečku měla stát informační tabule, která bude stručně informovat o jeho historii a poslání.


Lednicko-valtický areál, v němž se zámeček nachází, má rozlohu 300 čtverečních kilometrů. Areál, do něhož patří například zámky Lednice a Valtice, minaret, Belvedér nebo zámeček Pohansko je zapsán na seznam památek UNESCO.
Fotogalerie
11 fotografií