„Lodě mezi zámkem a Minaretem vypluly díky dobrému počasí už začátkem března, odemykání vody na Bílou sobotu ale patří k naší tradiční události,“ vysvětlil ředitel 1. plavební Jaroslav Martínek.

Nyní popluje na dvou trasách v areálu lednického zámku sedm převozních lodí, z nichž každá pojme 30 pasažérů. Lodě jezdí od lednického zámku k rozhledně Minaretu přibližně v půlhodinových intervalech. Na druhé trase mezi Minaretem a Janohradem si zájemci počkají na další plavbu 40 minut až hodinu.

Letos Za císaře pána!

V pořadí 19. ročníku zahájení plavební sezóny ve valticko-lednickém areálu a zároveň vítání jara nechyběl bohatý doprovodný program. Ústřední heslo Za císaře pána napovědělo, kdo bude hlavní postavou slavnosti.

„Jako rakouský císař František Josef I. vystupuji už potřetí, víc mě ale baví události spojené s rokem 1866 a bitvou u Hradce Králové,“ prozradil Blesku Josef Melichar (52), který zpodobnil monarchu ve středním věku.

 Polní dechový orchestr zahrál na uvítanou rakouskou hymnu, v ochrance nechyběl ani tajný policista Brettschneider. Zájemci si mohli posléze v uvolněné atmosféře s monarchou pořídit společnou fotografii.

 Za rok nahradí v Lednici monarchu T.G.Masaryk

V roce 2018 při jubilejním dvacátém zahájení plavební sezóny ale monarchii nahradí republika. „U příležitosti stého výročí vzniku Československa je to logické. A určitě zajistíme účast prvního prezidenta T.G.Masaryka,“ slíbuje už v předstihu za organizátory Jaroslav Martínek. 

Video
Video se připravuje ...

Polní kapela přivítala v Lednici císaře rakouskou hymnou Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
30 fotografií