„Ve spodní třídě (zelená + modrá) bylo dnes 28. 5. 2020 pozitivně testováno dítě na covid-19. Celá spodní třída je uzavřená a je na 14 dní v karanténě. Rodiče dětí ze spodní třídy budou kontaktováni Krajskou hygienickou stanicí,“ stojí na webu školy.

Ředitelka školky Anna Klimlová podle serveru tn.cz odmítla přidat další podrobnosti s tím, že se jedná o interní záležitost. Na jižní Moravě se jedná v krátké době o druhou mateřskou školu, kde se vyskytl covid-19. Před týdnem byla ze stejného důvodu zcela uzavřena škola v Blansku.

Nemoc bez příznaků

Zřizovatelem mateřské školky je městská část. Starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD) uvedl, že rodiče provedli test a zjistili, že jejich dítě má bezpříznakový covid-19, tak to nahlásili do školky.

„Školka to podle metodiky okamžitě nahlásila hygienické stanici, která rozhodla, že třída se ihned uzavře a všechny děti z té třídy mají čtrnáctidenní karanténu. Na test byly určeny dvě nebo tři vychovatelky, které v té třídě působí,“ uvedl starosta.

Další postup ale určuje hygienická stanice. „Paní ředitelka jednala velmi zodpovědně, ihned informovala všechny rodiče jak z dotčené třídy, tak i z vedlejších tříd. Je samozřejmě na rodičích, jestli dítě z vedlejších tříd ze školky odhlásí či neodhlásí. Podle metodiky máme třídy po 15 dětech a z těch dalších dvou tříd, kde nebyla nákaza, rodiče odhlásili tři děti,“ dodal starosta.