Jako prvnímu v Brně mu strojek za dva a čtvrt milionu korun voperovali lékaři z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie. „Srdeční náhrada pumpuje pacientovi krev z levé komory výtokovou protézou do srdečnice. Podporuje a místy i zcela nahrazuje funkci levé srdeční komory,“ řekl ředitel klinky Petr Němec.

Video
Video se připravuje ...

Jan Sadílek (64) z Brna, první pacient s implantovanou srdeční podporou Heart Mate III v brněnské nemocnici. Jiří Nováček

Jan Sadílek ví, že bez unikátního strojku by tady už možná nebyl. „Uhnal jsem si vážné problémy se srdcem při podnikání. Poslední dva měsíce už jsem ani nespal. Nemohl jsem dýchat, byl jsem úplně vyčerpaný a apatický,“ přiznal pro Blesk.cz pacient.

Pár dní po čtyřhodinové operaci už ale přišel na besedu po svých! „Cítím se znamenitě, jako znovu narozený. Mohu dýchat, chodit!“ radoval se.

Doma taštička, venku kovbojský opasek

K unikátnímu strojku, který mu v hrudi pumpuje krev, si přinesl taštičku s řídícím panelem, bateriemi a displejem, na kterém si může sám zkontrolovat, jak na tom právě je. Uvnitř jsou i alarmy, které se v případě potřeby spustí.

Když ale půjde ven, mezi lidi, vezme si místo taštičky speciální „kovbojský opasek“. Na první pohled tak nikdo nebude mít ani zdání, že z jeho boku vede nenápadný vývod k bateriím. Ty vydrží bez nabití až deset hodin.

Unikátní pumpa umí i puls

Vlastní pumpa, kterou operatéři vložili pacientovi do hrudníku, má uvnitř rotační část čerpadla, která se otáčí v magnetickém poli. Kmitá rychlostí 5 000 otáček za minutu. Nepotřebuje žádná ložiska, je tedy bezúdržbová. Jako jediná na světě dokáže vytvářet i puls. „Tento systém poškozuje červené krvinky méně, než předchozí,“ vyzdvihl další z předností ředitel centra Petr Němec.

U pacientů proto budou moci na klinice snížit protisrážlivou léčbu. Nemocní tak budou moci kromě jiného i lépe jíst, léky na srážlivost krve totiž často reagují třeba se zeleninou. Zotavování pak bude rychlejší a lepší.

Bez strojků by řada kardiaků zemřela

Jana Sadílka nemine transplantace srdce. Dobu, po kterou čeká na vhodného dárce, mu pomůže přežít právě srdeční podpora.

Podle lékařů v posledních letech roste počet lidí, kterým selže srdce. Obvykle se jedná o pacienty nad 50 let, ale v některých případech i o mladší. Nejmladší dosavadní pacientce bylo 18 let. „Bez podpory pumpy by tito pacienti zemřeli, s ní mohou žít výrazně déle,“ zdůraznil ředitel CKCHT Petr Němec.

Za 10 let implantovali na klinice v Brně srdeční strojky starších typů již 90 pacientům. „Průměrně si poleží na jednotce intenzivní péče po operaci dva týdny, v nemocnici zůstávají zhruba měsíc,“ řekl ředitel CKCHT Petr Němec. „Na podpoře s pumpou máme pacienty 271 dnů, ale máme i některé, kteří s ní vydrželi i tři roky," uzavřel lékař.