Organizátoři v pořadí 37. ročníku slavností odhadovali minimálně stejnou návštěvu jako loni, kdy na jih Moravy dorazilo 88 tisíc hostů. Po konečném součtu mohli být i tak spokojení. Celkem 85 038 příchozích v součtu tří dnů potvrdilo Znojmu post největšího svátku vína v České republice.

Středověká krčma lákala lahůdkami

Záplavu lahodných vín a burčáku doplnila pestrá gastronomie, příchozí čekaly desítky otevřených mázhauzů. Vyhledávaným místem byla Středověká krčma, která díky nabídce pokrmů jako živáňské maso, rosol s vepřovým masem ale i uzenou klobásou přilákala stovky hladových krků.

„Program lidé našli na webu a v mobilní aplikaci. K dispozici měli 13 scén, z toho šest historických. Jsem rád, že nám přálo počasí. Radost nám dělá také mezinárodní účast. Evidujeme předprodeje téměř z celé Evropy – Irska, Velké Británie, Belgie, Francie, Španělska, Slovenska, Polska, Turecka, Řecka, Chorvatska, Itálie a dalších,“ uvedl František Koudela, ředitel pořádající Znojemské Besedy.

Král pije Pálavu

Největší pozornost se vedle vína a burčáku soustředila na sobotní historický průvod s více než pěti sty účinkujícími, v jehož čele jel český král Jan Lucemburský s chotí Eliškou Přemyslovnou. Roli velebeného panovníka si vychutnal už posedmé zdejší rodák, seriálový herec Miroslav Hrabě (38).

„Teď plním panovnické povinnosti, na víno dojde později. Mám rád Pálavu a Sauvignon,“ prozradil Hrabě. V roli Elišky Přemyslovny se představila Šárka Charvátová, která prý nedá dopustit na veltlín zelený.

Panovníka ctili abstinencí i zbrojnoši a členové královského doprovodu. „Nepijeme až do večera, ať neuděláme panovníkovi ostudu. Ale později to určitě doženeme,“ usmíval se jeden z ozbrojenců.

Panovník, král Jan Lucemburský doprovázený manželkou Eliškou Přemyslovnou, skutečně dorazil do Znojma v roce 1327. Tehdy se panovník vracel z Vratislavi po úspěšném státnickém jednání a na jihu Moravy se rozhodl je zapít. Město pro něj tehdy připravilo bohatý program, jehož střípky, včetně tradičního předávání práv do rukou konšelů, jsou součástí programu uvítání krále ve městě dodnes.

Rekord odolal

Zatím největší a nejúspěšnější ročník slavnosti se konal v roce 1967. Originálnímu programu s téměř 600 účinkujícími tehdy přihlíželo na 110 tisíc návštěvníků. Tradice Znojemského historického vinobraní byla komunistickým režimem přerušena roku 1974, k jejímu znovuobnovení došlo v 90. letech minulého století.

Hrabě králem

Souznění s rodným městem potvrdil i představitel Jana Lucemburského, seriálový herec Miroslav Hrabě. „Jako znojemský rodák mám radost, že se tradice historického vinobraní ujala a přitahuje sem zástupy návštěvníků od nás i ze zahraničí. Role krále Jana Lucemburského si považuji, mám i štěstí na spolehlivého koně. Ten zážitek, kdy projíždíte nadšeným davem, to je fantazie," svěřil se s úsměvem v ulicích města špalíry diváků velebený panovník.

Fotogalerie
23 fotografií