Slavnost spojená s tradicí probíhá ve vinařských regionech od poloviny srpna do začátku září. Každá obec se snaží o co nejzajímavější scénář doplněný bohatým folklorním programem. Ve Strážnicí u hotařské búdy z roku 1896 se sešly o víkendu stovky milovníků vinařských tradic.

„Zájem o jednu z nejtradičnějších vinařských slavností roste. Lidé si jižní Moravu oblíbili a zvykli si sem jezdit za skvělým vínem, kterému každý takto autentický prožitek přidá na kouzlu,“ řekl Blesku.cz vinař a tajemník strážnické radnice Jaroslav Gazda.

Drsné tresty

Samotný obřad zarážení hory viničné zamezoval vstup do vinohradu všem, kteří tam neměli co pohledávat. Po vinohradu se mohli pohybovat jen majitelé a takzvaní hotaři, kteří měli za úkol ohlídat vinice před zloději a špačky. Porušení zákazu vstupu se přísně trestalo.

„Za vstup do cizího vinohradu hrozilo utětí nohy, za utržení hroznů utětí ruky a výjimkou nebýval ani trest nejvyšší. Zákaz se nevztahoval jen na těhotné ženy a nemocné, kteří si v horkém dni mohli utrhnout tři hrozny, případně o ně vinaře poprosit,“ upozornil na přísný středověk Gazda.

Zákon ve Strážnici zavedl Petr z Kravař

Na strážnickém panství zavedl horenský zákon v roce 1417 majitel panství Petr z Kravař. Drakonický postih přestupců se zmírnil až v průběhu 18. století, kdy došlo na peněžité tresty.

Hotaři: Ke škůdcům patří i srnky  

Na dodržování zákazu vstupu do vinohradů dohlíželi hlídači tzv. hotaři. Letos patří mezi trojici vyvolených i Antonín Hrachovský (79). „Pochopitelně už nehlídáme a neobcházíme, i když hrozny se ztrácejí pořád. Ve středověku věděli, proč tyto tresty zavedli, vždyť šlo o obživu vinařů, o kterou se celý rok starali. Sám mám na vinohradě 600 hlav a vím, co to dá práce,“ svěřil se hotař. Největší škody ale prý připadají nejen na kolemjdoucí, ale i na špačky či srnky.  

V dnešním pojetí zarážení hory nesmí chybět vztyčená opletená májka, která je ozdobená kyticí květů a révovým věncem. Kolem ní vinaři zatlučou 12 dřevěných kůlů jako symbol celoroční vinařovy práce. A po přísaze hotařů, že budou úrodu hroznů bedlivě střežit, začíná odpočítávání doby do začátku vinobraní.

Fotogalerie
20 fotografií