„Rozhodnutí vlády o Velké ceně je pro mě velkým zklamáním,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO) a dodal: „Pro Jihomoravský kraj a město Brno je to naprosto nepřijatelné a v konečném důsledku to bude znamenat konec této prestižní sportovní akce v České republice.“ Jihomoravský kraj schválil již dříve podporu letošního závodu mistrovství světa silničních motocyklů částkou 25 milionů korun, město Brno 15 miliony korun.

Chybí tak 21 milionů korun, španělský soukromý promotér Dorna Sports totiž podmiňuje pouhé uspořádání brněnské Grand Prix zalistovacím poplatkem 100 milionů korun!

„Rozhodnutí vlády o dotaci 39 milionů je pro mne velkým zklamáním. Fakticky jde proti rozhodnutí vlády z roku 2015, kde byla Velká cena zařazena mezi mimořádně významné akce ČR, byl založen Spolek pro Moto GP jako pořádající subjekt a byla přislíbena finanční podpora státu,“ tvrdí Šimek.

Čachry s diváky

Velká cena se ráda chlubí davy diváků na tribunách. Loni jich prý přišlo během celého víkendu 187 348. Pořadatelé Blesku pak jen neochotně přiznali, že lístek si koupilo reálně jen 40 až 50 000 lidí. Přesný počet neví!

Tisícovku volňásků na hlavní tribunu si přitom vyhradila Dorna, další tisíce režijních lístků má Automotodrom. Tržby ze vstupného loni činily pouze 69 milionů korun.

ANO se na motorkách neshodlo

Jihomoravský hejtman je přitom ze stejné „politické stáje“ jako premiér či ministryně financí. „Opakovat stále dokola, že brněnská motocyklová Velká cena je jedním z nejvýznamnějších sportovních podniků v ČR už mi vlastně připadá zbytečné,“ posteskl si Šimek.

„Nerozumím tomu, kam jsme se po letech těchto jednání dostali a proč musí bývalé i současné vedení města a kraje, někteří senátoři a poslanci neustále obhajovat tuto prestižní akci, o jejíž pořádání soupeří všechny okruhy okolních zemí,“ dodal.

Velké ceně zřejmě zvoní hrana

Finanční podpora od státu je určena k zajištění přípravy a realizace konání závodu mistrovství světa silničních motocyklů Grand Prix České republiky na Masarykově okruhu v Brně v roce 2019.

Závody realizuje Spolek pro pořádání Grand Prix, který společně zřídily kraj a město Brno. Veřejné peníze z kapes daňových poplatníků, uvolněné vládou, jsou určené výhradně na takzvaný zalistovací poplatek španělské promotérské společnosti Dorna Sports. Ta těmito penězi podmiňuje zařazení brněnského závodu do seriálu mistrovství světa.

Jihomoravský kraj ani město Brno aktuálně volné peníze nemají. „Je pro nás velmi závažná komplikace a budeme diskutovat o dalším postupu. Letošní ročník Grand Prix ČR určitě uspořádáme, ale bez dlouhodobého finančního přispění státu to zřejmě v dalších letech nebude možné. Nerad to říkám, ale Velká cena v České republice zřejmě skončí,“ prohlásil hejtman Bohumil Šimek.

Možná poslední brněnský závod seriálu mistrovství světa motocyklů se tedy na Masarykově okruhu letos uskuteční 2. až 4. srpna.

VIDEO: Zábava fanoušků v nočním kempu u Brna.