Následně ANO vytvořilo novo vládnoucí formaci s rebelujícím hnutím Mladí a neklidní, kteří komunálky vyhráli, ale dohoda poražených je hned po volbách vyšachovala.

Od válu jde starosta Pavel Dominik (Pro Region). „Starostou bude dosavadní místostarosta za ANO Svatopluk Pěček, prvním místostarostou já za Mladé a neklidné a místostarostou zůstane Richard Zemánek za KDU-ČSL,“ uvedl lídr Mladých a neklidných Jakub Matuška.

ANO a Mladí a neklidní povládnou ještě s lidovci a sdružením Společně pro Břeclav (ODS, TOP 09, Svobodní).

„Nastavili jsme si základní principy jednání. Patří mezi ně jednomyslnost při personálním obsazování postů, každý z partnerů bude mít právo veta, chceme jinak pracovat s veřejností a zahrnout opozici do fungování města,“ dodal Matuška.

Zastupitelstvo bude v únoru

Důvodem rozpadu koalice byl údajně nesoulad mezi jejími členy. Zástupci ANO nesouhlasili ani s prioritami v oblasti investic, vadil jim přílišný důraz na sociální oblast.

„Rozhodně jsem žádné signály o blížícím se konci koalice nezaznamenal. Koaliční smlouvu jsme plnili. Pokud bude chtít nové vedení seškrtat sociální program, z opoziční lavice jim rozhodně nedám nic zadarmo,“ řekl za ČSSD Jaroslav Válka, který jako místostarosta končí.

Změny musí schválit zastupitelstvo, které je naplánované na 20. února. „Nechci za sebou prásknout dveřmi, jsem ochoten novému starostovi předat věci, o kterých zatím nic neví, ale nebudu mu to vysvětlovat ve středu v noci,“ podotkl dosavadní starosta Pavel Dominik.

VIDEO: Kamery v Břeclavi radí řidičům, ukazují provoz na rušných místech města.