KSČM se na soud obrátila poté, co její kandidát obdržel v Kohoutovicích pouze jeden hlas. Počet odevzdaných volebních lístků ve prospěch celé strany byl ale vyšší. Když soud nařídil ve zmíněném okrsku přepočítání, vyšlo najevo, že KSČM někdo okradl o 563 hlasů!

To stačilo, aby výsledek v Kohoutovicích vyšel úplně jinak. Komunisté, kteří měli před verdiktem soudu jen 4,6 % hlasů a byli bez mandátu, měli najednou 5,21 % a získali mandát – na úkor lidovců.

Plánovaná koalice tak má rázem jen 10 hlasů a to k většině nestačí. KSČM navíc chtěla zneplatnit celé volby, ale to soud už zamítl.

Měli mít starostu, končí v opozici

Podle Jakuba Hrušky, lídra lidovců, se verdiktem situace úplně změnila. „Byli jsme před podpisem koaliční smlouvy. Nyní asi skončíme v opozici, neboť se rýsuje blok ČSSD, ANO a TOP 09,“ vysvětlil Hruška.

Také tento blok má ale jen 10 hlasů. Nutně proto ještě bude potřebovat spolupráci buď jednoho ze zamýšlených koaličních partnerů, nebo KSČM.  

Zelení získali v Brně mandát na úkor ANO

Po Kohoutovicích změnil Krajský soud výsledky voleb i v další brněnské části, Brnu-střed. Po přepočítání výsledků tam soudci přiznali Zeleným pátý mandát. Přišlo o něj naopak ANO, hnutí jich tak zbylo devět. Ze zastupitelstva vypadl Jan Pazdírek, místo něj v něm zasedne Marika Kupková. Podobu chystané koalice soudní verdikt nezmění.

VIDEO: Zatímco v Kohoutovicích ještě není o koalici jasno, na magistrátu je už rozhodnuto. Domluvili se zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL a ČSSD.