K podpisu smlouvy došlo v pondělí ve 14 hodin. „Naší prioritou bude řešení dopravy. Je potřeba veškeré opravy řádně koordinovat, aby tím obyvatelé a návštěvníci Brna netrpěli,“ uvedla budoucí primátorka Brna Markéta Vaňková (41, ODS).

Nová první dáma moravské metropole zároveň zdůraznila, že vyšachování vítězného hnutí ANO nepovažuje za megapodraz. „Opakuji, že nová koaliční jednání nevyprovokoval nikdo z ODS, ani žádný kmotr, ale politické subjekty, které chtěly více prostoru. Ukázalo se, že existuje jiná varianta, a dospěli jsme k tomu, že tato platforma je pro nás lepší,“ zdůraznila Vaňková. Původně totiž mělo koalici vytvořit hnutí ANO, ODS, lidovci a ČSSD.

Hokej ano, fotbal ne

Jednou z hlavních priorit nové koalice bude výstavba multifunkční hokejové haly, fotbalisté mají zatím smůlu. „Tam je nejprve nutné vyřešit majetkoprávní vztahy u stadionu,“ vysvětlila Vaňková. Ta bude ženou na radnici po dvaceti letech. V roce 1998 končila svůj mandát Dagmar Lastovecká, která zastupovala také ODS.

Vaňková předpokládá, že ustavující zastupitelstvo bude 20. listopadu, svolat ho musí právě dosluhující primátor Vokřál.

V nádraží doufají

Budoucí primátorka navíc věří, že současná změna na magistrátu v Brně se neprojeví na plánovaném přesunu hlavního nádraží. „Jedná se o akci natolik závažnou, že by nemělo hrát roli, kdo je v danou dobu na radnici,“ dodala Vaňková. Peníze totiž přislíbila vláda v čele s premiérem Babišem, jeho kůň, dosavadní primátor Petr Vokřál (ANO) byl ale z radnice vyšachovaný. Společně s SPD Tomia Okamury skončí ANO v opozici.

Rozložení funkcí na magistrátu Brna

Primátorka: Markéta Vaňková (ODS)

1. náměstek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

další náměstci: Robert Kerndl (ODS), Tomáš Koláčný (Piráti), Oliver Pospíšil (ČSSD).

radní: David Grund (ODS), Petr Kratochvíl (ODS), Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), Filip Chvátal (KDU-ČSL), Markéta Gregorová (Piráti), Róbert Čuma (Piráti).