Dvoudenní oficiální hlasování brněnských Pirátů sice skončí až v pátek večer, již ve čtvrtek v poledne se pro vytvoření koalice závazně vyslovilo potřebných 12 členů z 20.

Pirátka hlasovala proti

Typicky brněnskou kuriozitou je, že proti koalici hlasovala dvojka Pirátů Markéta Gregorová, které smlouva zajišťuje královsky placené křeslo radní pro kulturu. Nelíbí se jí totiž spojenectví s ODS.

Lídr brněnských Pirátů a budoucí náměstek primátora Tomáš Koláčný naopak své spolustraníky pochválil. „Předkládal jsem smlouvu, která je dobrá a umožňuje prosadit dva body našeho programu, které se nedařilo dohodnout s hnutím ANO. To je oprava rezidentního parkování a otevřená výběrová řízení pro zakázky do šesti milionů,“ zdůraznil.

Střídání stráží: Po 20 letech žena v čele Brna

Termín ustavujícího zasedání nového zastupitelstva ještě není známý. Krajský soud se musí totiž nejprve v dvacetidenní lhůtě, nejpozději však do 8. listopadu, vypořádat se čtyřmi stížnostmi proti výsledku magistrátních voleb. Teprve když je vyřídí, budou moci noví zastupitelé složit slib.

Koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD má 33 mandátů z 55. Primátorkou bude Markéta Vaňková (ODS), první žena v čele Brna po 20 letech od dob Dagmar Lastovecké (ODS).

Náměstky budou Petr Hladík (KDU-ČSL), Tomáš Koláčný (Piráti) a Oliver Pospíšil (ČSSD). ODS bude mít celkem čtyři radní, lidovci a Piráti po třech a jednoho ČSSD.

Hnutí ANO, které volby vyhrálo, míří do opozice. Spolu s ním bude koalici oponovat Okamurova SPD.

VIDEO: Markéta Vaňková: Budoucí primátorka Brna.