Náhled na osudový rok 1968 výstava přiblíží prostřednictvím autentických fotografií a plakátů z muzejních sbírek i od veřejnosti, ale i pohledem manipulativním. Fenomény fake news a dezinformací byly podle tvůrců aktuální už před půl stoletím a tématu okupace se týkají i v současnosti.

Za stolem cenzora

Návštěvníci si prohlédnou fotografie, plakáty s protiokupačními motivy či šanony s dobovými dokumenty. Usednou také za stůl cenzora. „Přečtou si u něj autentické noviny s články o okupačních událostech. Jsou psané tehdejší optikou, dnes působí až úsměvně,“ poznamenal kurátor výstavy Martin Samson.

Týká se to například dezinformačního výkladu, co „doopravdy“ znamenalo véčko, ikonický pozdrav se zdviženým ukazováčkem a prostředníčkem do písmene V. „Mělo to být smluvené znamení kontrarevolucionářů, že útok začne za dvě minuty,“ vysvětlil Samson.

Co se dělo u vás v ulici

Speciální aplikace na velké obrazovce zase odhalí, kde v Brně v roce 1968 stály tanky a kde se střílelo. „Každý se může podívat na svou ulici a díky fotografiím a popisům zjistit, co se v ní událo,“ upřesnil Samson. K vidění bude tzv. zvací dopis v ruštině i českém překladu, nechybí manipulativní vysílání z vysílačky Vltava.

Expozice zprvu nastoluje uvolněnou atmosféru 60. let díky designovým předmětům a dobové módě, následně však přibližuje normalizační ochlazení. Výstava se věnuje i roku 1969, kdy došlo v Brně k jedněm z největších protestů proti okupaci, při nichž byli zastřeleni Danuše Muzikářová a Stanislav Valehrach.

Důležitou části výstavy je i tzv. druhý život událostí, kdy je dnes tématem internetového trollingu a manipulací. Historické události jsou podle tvůrců na různých extremistických a konspiračních webech překrucovány a relativizovány, na což tato část výstavy upozorňuje.

Výstava Rok 1968 v Brně očima cenzora je na hradě Špilberku přístupná do 28. října, vždy od 10. do 18.hodin.

Fotogalerie
17 fotografií