První mládě se narodilo před rokem a vyrostlo od té doby 5 milimetrů na celkové 4 centimetry. Váží asi 10 gramů. Nyní máme další mládě a jedno vejce je  ještě v inkubátoru. Snad se nám opět zadaří,“ řekl kurátor chovu plazů brněnské zoo Petr Šrámek.

Úspěch okamžitě přinesl dozvuk na mezinárodním poli. Petr Šrámek byl oficiálně ustanoven vedoucím evropské plemenné knihy EAZA pro tento druh. „Obnáší to doporučení přesunů, spojování a množení jedinců, rady týkající se problémů s chovem a odchovem a zejména celkový dlouhodobý management chovu evropské populace všech chovaných poddruhů,” vysvětlil kurátor brněnské zoo.

Brněnská zoo má 6 samců od roku 2004, kdy je policisté sebrali na vídeňském letišti pašerákům. „Získat samičku bylo ale nesmírně obtížné. Máme ji až od roku 2015 ze severní Ameriky,“ dodal Šrámek.

Želva pavoukovitá dorůstá maximálně 15 centimetrů a žije 50 až 70 let. Samička snáší vždy jen 1 vejce, a to 2x až 3x ročně. Tato želva je považována za jednu z nejkrásnějších na světě. Žije na Madagaskaru v suchých biotopech řídkých lesů a keřů. Je ohrožená úbytkem přirozeného prostředí, protože lidé kácí stromy na dřevo.