Získat želvu pavoukovitou je v Evropě takřka nemožné. „My jsme měli u nás v zoo šest jejich samců od roku 2004 díky tomu, že byli zabaveni pašerákům na vídeňském letišti. Samičku máme až od roku 2015, kdy jsme ji získali zapůjčením z kanadského Toronta,“ uvedl ředitel zoo Martin Hovorka.

Po dvou letech hlásí zoo úspěšný odchov. „Samice loni snesla dvě vejce, která okamžitě putovala do inkubátoru, kde inkubace trvá půl roku. Jedno vejce vývoj nedokončilo, z druhého se v polovině července vylíhlo mládě. Za dva měsíce vyrostlo o 4 milimetry,“ upřesnil kurátor zoo Petr Šrámek.

Video
Video se připravuje ...

Brněnské zoo se podařil unikátní odchov želvy pavoukovité. Zároveň nově získala největšího holuba na světě. Hynek Zdeněk

Přestože se želva dožívá až 100 let a dospívá přibližně v 25 letech, vejde se do dlaně. „Je typická svým pomalým růstem a rozmnožováním. Nikde v Evropě ji proto nemají,“ zdůvodnil Šrámek.

Nový korunáč

Novým obyvatelem zoo je korunáč sclaterův, největší holub na světě. „Dorůstá velikosti brojlera s váhou kolem 2,5 kila. Jelikož téměř nelítá, je v jeho domovině na Nové Guinei, často loveckým terčem místních obyvatel,“ uvedl kurátor zoo Petr Suvorov.

Brněnská zoo má zatím jen samici a chce k ní sehnat i samce, aby mohla založit kolonii. Tento druh je unikátní i tím, že matka snese vždy jen jedno vejce a o mládě se následně starají oba rodiče.

Fotogalerie
5 fotografií