Umělci sdružení v ateliéru Malujeme jinak si dali opravdu záležet. Malba je uhrančivě přesvědčivá. Láká kolemjdoucí vkročit po namalovaném chodníku přímo do zdi...

Malíři ukázali vtip, nadhled i brněnský lokálpatriotismus. K radnici přidali historickou tramvaj, její okno je i skutečným oknem. Na plynovou lampu nechali vyšplhat legendární sošku brněnského »holoprdelníka«, nad věží poletuje drak, symbol města.

Obří obraz na fasádě je součástí nového směru, Mural artu, který se v Brně, pyšnícím se svébytnou architekturou, začíná rozvíjet. A proti nejsou ani odborníci.

„V daném kontextu mě tato malba nijak neuráží, spíše naopak. Je příkladem street artu, který je třeba pro západní státy typický,“ řekl radní Michal Doležel, který v Brně organizuje populárni komentované procházky za architekturou.

Umělci z Malujeme jinak navrhli k obřím malbám čtyři domy v Brně v ulicích na Cejlu, v Cacovické, na Vídeňské a na Kolišti. Lidé je mohou podpořit hlasováním ZDE Radnice pak na schválené projekty uvolní peníze.

Co je Mural art?

Současný umělecký směr, zaměřený na velkoformátovou malbu na plochy ve veřejném prostoru. Tento fenomén se objevil v metropolích po celém světě. Cílem projektu mural maleb v Brně je udělat životní prostor atraktivním nejen v centru, ale i v zanedbaných čtvrtích. Přínosem je i citlivá obdoba zašlých nebo nevyužívaných míst.

Fotogalerie
12 fotografií