Posluchači klasické hudby se mohou těšit na soubor Accademia Bizantina, který představí svůj nový program s italskou barokní hudbou, nebo uskupení Ensemble Berlin Prague, které představí ve světové premiéře a za účasti autora skladbu Marka Kopelenta přímo pro festival. „Za zmínku stojí i účast tří hvězdných klavíristů Pierra-Laurenta Aimarda, Davida Greilsammera a Steffena Schleiermachera,“ upozornila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Klavírní maraton: 28 hodin nonstop hudby!

Oficiální datum festivalu Moravský podzim je 6. října, Besední dům ale ožije už o den dříve. Odpoledne tam začne osmadvacetihodinový klavírní maraton. U nástroje se vystřídá cca 15 klavíristů, kteří zahrají radikálně minimalistickou skladbu Vexations Erika Satieho z roku 1893. Jedná se o jednostránkovou skladbičku, kterou zopakují dle skladatelových instrukcí velmi pomalu 840krát za sebou!

8. října usedne ke dvěma klavírům světoznámý David Greilsammer. Na jednom bude hrát sonáty Scarlattiho, na druhém – preparovaném – klavíru sonáty Johna Cage, a to střídavě a bez pauz.

„Greilsammer spojil tyto dva autory na základě jistých podobných přístupů k sonátové formě a rozvinul tak podnětný dialog, při němž se jakoby stírá dvě stě let, které oba skladatele od sebe dělí. Vlastně všichni klavíristé, kteří se u nás na recitálech představí, pojali svůj program jako hudební dialog,“ podotkl dramaturg festivalu Vítězslav Mikeš.

Symfonie sirén rozezní celé Brno

Jednou z nejočekávanějších akcí festivalu je Symfonie sirén, nejhlasitější skladba světových dějin. Zkomponoval ji Arsenij Avraamov a jako hlukový spektákl ji provedl v roce 1922 v ázerbájdžánském Baku. Zapojil do ní válečné loďstvo, letadla, hydroplány, lokomotivy, sirény několika továren, oddíly pěchoty v plné zbroji, dechový orchestr a sbory.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka ze zkoušky brněnských filharmoniků v Besedním domě. Je evidentní, že všichni se na pódium nevejdou. Filharmonie Brno

Tento koncept rozeznělého města nyní zpracovává speciálně pro brněnské Výstaviště  tvůrčí duo Andreas Ammer a FM Einheit (exčlen legendárních Einstürzende Neubauten).

„Nezvyklé dílo se od doby svého uvedení dočkalo několika pokusů o rekonstrukci, ta naše je zatím jednoznačně nejambicióznější. O tom, že se jedná o událost mezinárodního významu, svědčí i fakt, že akci bude natáčet Bavorský rozhlas,“ upozornil Mikeš.

Velká hluková zátěž, špunty do uší

Do performance se v Brně zapojí hasiči, sanitky, policejní vůz, slavkovští dělostřelci, fanoušci hokejové Komety nebo parní lokomotiva. Doplní ji osm pěveckých sborů, dechová hudba a nově zkonstruované nástroje, například zvukové trychtýře s ocelovými pružinami. „Vstupné je padesát korun, prodává se na místě a každý příchozí dostane i špunty do uší,“ upozornila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová na očekávanou „velkou hlukovou zátěž“.

Festival Moravský podzim zakončí 28. října vysazení masarykovské lípy za účasti devíti pěveckých sborů.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští filharmonici zahráli slavnou Ježkovu skladbu v základech svého budoucího sídla, Sálu pro Brno. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
8 fotografií