Kapsle plná papírů a kousku hlíny. Do základů podzemí části nového koncertního sálu dnes vložili představitelé Brna, jeho kulturního života a médií schránku s poselstvím pro příští generace. Kovovou schránku poté umístili do kapsle pod Hotelem Slavia u Besední ulice. 

Pod názvem Sál pro Brno se skrývá projekt na stavbu nového koncertního sálu. Stane se domovem brněnské filharmonie, které stávající prostory nevyhovují. V současné době Filharmonie Brno sídlí v Besedním domě. Ten tělesu nevyhovuje především svou velikostí. Orchestr se totiž nevejde na pódium. Filharmonie koncertuje také v Janáčkově divadle, které kapacitně pojme mnohem více diváků a nabízí lepší prostor pro hudebníky, ale nevyhovuje po akustické stránce. 

Video
Video se připravuje ...

V základech nového koncertního sálu proběhlo ukládání pamětní kapsle obsahující poselství pro budoucí generace Brna. Jolana Halalová

Do základů podzemní části nového sálu v 11 hodin primátor města Brna umístil plechovou schránku plnou různých předmětů. Schránka obsahuje deklaraci Koncertní sál pro Brno s třiceti podpisy významných brněnských osobností. Jeho náměstek Matěj Hollan pak přidal kopii pozvánky na premiéru Glagolské mše, která se v sále brněnského Stadionu konala 5. prosince 1927. 

Ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová jako připomínku vložila do schránky program ansámblu pro nadcházející koncertní sezonu. Bývalá rektorka Janáčkovy akademie múzických umění Alena Štěpánková Veselá pak vložila kopii prvního zápisu ustavující schůze spolku přátel hudby z roku 1992. Generální ředitel OHL-ŽS Petr Březina přidal hrst třetihorní zeminy, která se v místě základu budovy našla. 

Video
Video se připravuje ...

Kapsle je uložena deset metrů pod povrchem. Jolana Halalová

V tubusu je i aktuální fotografii staveniště a výtisky novin. Filharmonie Brno také vyhlásila soutěž o nejoriginálnější vzkaz, který vyhrál Jiří Dvořák se svou skladbou pro sólový fagot. Student konzervatoře tak jako poslední vložil do zlaté schránky svoji skladbu. Poté byl tubus zapečetěn a vložen do kapsle. Tu bude možné vidět ve třetím podzemním patře parkoviště. 

Video
Video se připravuje ...

Sál pro Brno má ve svých základech kapsli s poselstvím pro příští generace. Jolana Halalová

Primátor médiím potvrdil, že první část stavby, tedy podzemní garáže, bude dokončena v termínu. V tuto chvíli probíhají jednání o financování a výběru projektanta pro nadzemní část stavby. 

Fotogalerie
34 fotografií