Své pěvecké a interpretační umění předvedla Kantiléna ve třech kategoriích: Mládežnické sbory, Duchovní hudba bez doprovodu, Smíšené, ženské a mužské sbory. „V této soutěži nejsou povinné skladby, jen období, ze kterých musí skladba pocházet, a například i to, aby sbor zpíval ve svém rodném jazyce. Vybrali jsme tedy kusy z renesanční polyfonie, dále soudobou hudbu třeba od Víta Zouhara či Eriky Budai a poté moravské lidové písně,“ řekl sbormistr Jakub Klecker.

Mezinárodní porota složená z významných skladatelských a sbormistrovských osobností ocenila u Kantilény přesnou intonaci, bohatou dynamiku, zvukovou vyváženost i přesvědčivou výrazovost a interpretaci.

Sbor z Brna měl jednu výhodu k dobru. Díky předloňským úspěchům v Magdeburgu nemusel absolvovat tříkolový systém a rovnou se dostal do soutěže těch nejlepších – Grand Prix of Nations. „Přímá kvalifikace mezi sborovou špičku měla svoje úskalí – jediný možný soutěžní výkon v každé kategorii,“ podotkl Kleckerův kolega sbormistr Michal Jančík.

Odměna: Exkluzivní galavečer!

Díky mimořádným soutěžním výsledkům byla Kantiléna jako jeden z mála sborů oslovena k účasti na exkluzivním galakoncertu Crossing the Bridges. Konal se 20. července v Areně Riga a v přímém přenosu ho vysílala lotyšská národní televize. „Atmosféra osmi tisíc aplaudujících diváků byla nezapomenutelná,“ shodli se oba sbormistři.

Zlatý hattrick zajistil Kantiléně přímou kvalifikaci do nejvyšší kategorie na dalších pět let.

Video: Filharmonie Brno zahrála slavnou skladbu Jaroslava Ježka Bugatti step v základech svého budoucího sídla, Sálu pro Brno!

Video
Video se připravuje ...

Brněnští filharmonici zahráli slavnou Ježkovu skladbu v základech svého budoucího sídla, Sálu pro Brno Zdeněk Matyáš