Stát bude odhadem 400 milionů korun. Město na to chce čerpat část peněz z Evropské unie. „Centrum by mohlo být hotové za pět let,“ řekl primátorův náměstek zodpovědný za kulturu Matěj Hollan (Žít Brno).

Peníze na projektovou dokumentaci schválilo 32 zastupitelů, jeden byl proti a 12 se jich zdrželo. Podle Hollana projektová dokumentace upřesní i náklady na výstavbu. Dokument sjednotí představu města o podobě centra a podmínky ministerstva pro zachování podoby některých částí věznice.

Podle Hollana nelze zasahovat například do cel smrti či barokní kaple, což ale město nemělo v úmyslu. „Práce by mohly začít v roce 2019,“ dodal Hollan. V centru mají být ateliéry, prostory pro výstavy a historické expozice.

Prohlášení za kulturní památku požadoval Národní památkový ústav, který považuje budovu nejen za historickou, ale také za pietní místo z doby nacistické a komunistické. Brno loni zhruba za šest milionů korun provedlo nejnutnější práce na objektu, které ho měly zachránit od dalšího chátrání.

Práce se zaměřily především na opravu krovů a střechy, kterou dovnitř zatékalo. Záchranné opravy trvaly zhruba půl roku. Uskutečnil se také stavebně-historický průzkum, který odhalil polohu hledaného popraviště. Nacházelo se na ženském dvoře mezi okny cely 64. Věznice vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila v letech 1784 až 1956. Nahradila ji věznice v Bohunicích.