„Zaměříme se na bezpečnost osob a majetku a to i s ohledem na vývoj mezinárodní bezpečnostní situace. Ve zvýšené míře budeme dohlížet především na místa, kde se bude o svátcích nacházet větší počet osob. Půjde například o velikonoční trhy a církevní akce. K dispozici budou i hlídky s dlouhými zbraněmi,“ upozornil jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Kontroly na silnicích začaly už ve středu. Například na silnici I/53 mezi Pohořelicemi a Znojmem redaktor Blesku napočítal hned čtyři policejní hlídky. Jedna z nich se zaměřila například na nebezpečný úsek u obce Lechovice. A pochopitelně se foukalo! „Důraz bude kladen především na zákaz požívání alkoholu a návykových látek u řidičů,“ podtrhl Šváb.

Loni hlídky v průběhu Velikonoc odhalily téměř stovku řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog. Při 70 nehodách tehdy »nadýchalo« osm hříšníků. Jediným plusem Velikonoc roku 2016 na jižní Moravě se stal fakt, že nikdo nepřišel na silnicích o život.

Brno pohlídá 70 strážníků

Většina brněnských strážníků bude mít Velikonoce pracovní.  Pohlídají také 12 městských hřbitovů včetně Lelekovic a Vranova. Na Ústředním pohřebišti v Brně zajistí nonstop dohled. „Pomocníkem jim budou vedle služebních psů i dalekohledy pro noční vidění,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Do centra dorazí stovky fanoušků hokeje

Už počátkem týdne začali strážníci společně se státními policisty spřádat plány pro bezpečnostní opatření na Zelném trhu. Velkoplošné promítání extraligového hokejového finále mezi Kometou a Libercem se tady uskuteční poprvé. Vzhledem k popíjení alkoholu lze očekávat velké emoce. Kašna Parnas se proto dočká ochrany.

„Bude za dvoumetrovými zábranami hlídanými soukromou bezpečnostní agenturou. Zakryté budou i okrasné prvky u vodotrysků pod Moravským zemským muzeem,“ upozornil Pavel Čermák, vedoucí odboru pořádkových útvarů Městské policie Brno.

Tisíce lidí se na Zelném trhu sejdou podle vývoje finálové série minimálně pětkrát a maximálně osmkrát. Kromě jednotlivých přenosů se totiž počítá i s poděkováním domácímu hokejovému týmu, ať už série mezi Kometou a Libercem skončí jakýmkoliv výsledkem.

V neděli navíc od obchodního domu Omega odstartuje půlmaraton, zatímco na druhé části náměstí Svobody za tramvajovými kolejemi budou probíhat velikonoční trhy.

Čeká se ruch v ulicích a opilecké excesy

Víkend prodloužený o dva dny může přivést do ulic větší množství bavících se studentů a návštěvníků hudebních klubů. To je mnohdy spojeno s vyšším počtem stížností na rušení nočního klidu, ale především s pitím alkoholu a souvisejícími potyčkami opilců. Po Brně proto městská policie nasadí v noci přibližně o deset autohlídek více než obvykle.

Video
Video se připravuje ...

Hokejové finále mezi Kometou a Libercem zasáhne i Velikonoce v Brně. Stovky Brňanů budou úvodní duel sledovat na obrazovce na Zelném trhu. Takhle to vypadalo v DRFG aréně při čtvrtfinále se Spartou. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
10 fotografií