Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Policisté vyrazí na Velikonoce se samopaly do ulic. Připravená je i armáda

Autor: jer, ČTK, vei - 
12. dubna 2017
14:05

O velikonočních svátcích se do ulic měst a na všechna česká mezinárodní letiště preventivně vrátí policisté se samopaly. Na bezpečnost jich bude dohlížet přes 500. Novinářům to ve středu řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který nepředpokládá, že by bylo nutné povolávat i armádu. V případě potřeby nicméně armáda vyčlení na pomoc policii zhruba 600 vojáků.

„Vyhodnocovali jsme několik set takzvaných měkkých cílů, to jsou různé akce na území celé České republiky. Policie některé vyhodnotila jako prioritní a po dohodě s provozovateli tam bude přijímat rozsáhlejší bezpečnostní opatření,“ vysvětlil ministr. „Vrátí se policisté s dlouhými zbraněmi, budou nasazena některá technická opatření, technické zábrany,“ popsal.

Kde a proč budou policisté v ulicích zrovna v příštích dnech, vysvětloval ministr vnitra Milan Chovanec ve Sněmovně: 

Policisté se samopaly hlídali bezpečnost na trzích, v obchodních centrech či u vybraných kostelů naposledy o Vánocích, opatření tehdy trvala až do začátku ledna. Současné posílení hlídek se vztahuje jak k Velikonocům, tak i k židovskému svátku pesach, který připadá na stejné období.

Na zvýšení bezpečnostních opatření se na ranní poradě u premiéra dohodli ministři vnitra a obrany s policejním prezidentem a zástupci tajných služeb. Chovanec zdůraznil, že krok je pouze preventivní ostražitostí, protože žádná informace stále nenasvědčuje tomu, že by bezpečnost v Česku byla ohrožena. Policejní prezident Tomáš Tuhý na středečním briefingu připomněl, že v ČR stále platí první stupeň ohrožení terorismem, který znamená bdělost.

Video  Stovky policistů v ulicích Prahy: Hlídají trhy, obchody i silnice  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Opatření budou nejviditelnější v hlavním městě. Policisté budou například řešit ochranu turistů, kteří stojí ve frontách před Hradem, podrobnosti však ministr zatím prozradit nechtěl. Hlídky se zaměří i na všechny ostatní regiony.

Policie o Velikonocích tradičně dohlédne také na bezpečnost na silnicích. Středou začíná celostátní dopravní akce, která potrvá až do pondělka. Zapojí se do ní zhruba 3000 policistů. Budou kontrolovat plynulost provozu a dodržování předpisů, především zákaz požívání alkoholu či drog před jízdou.

VIDEO: Takto hlídkovala pražská policie po loňském útoku v Berlíně

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BobsTlaskac ( 13. dubna 2017 08:11 )

Proti komu vyrazí? No přece až nám je sem Sobotka s Burešem natahaj tak proti nám.

marlen52 ( 12. dubna 2017 16:38 )

bylo nám tohle zapotřebí žádná klidná procházka pujdu se někam projít a pořád budu hlídat jestli se někde neukáže někdo divný budu potkávat ozbrojence no to bude paráda a stačilo tak málo nepouštět je do evropy

rockyshowman ( 12. dubna 2017 16:30 )

To jsme dopadli. Proti komu vyrazí? Václave dodrbal jsi celou zem. Kde je ta láska, kde je ta Marka za 3Kč. Kde jsou ty domečky? Kde je ta svoboda? Vše je v ????? Nepatří nám nic, vše rozkradeno. Všichni co tam byli jsou zodpovědni za to co teď tady máme. Lesy vyrubané, voda není naše, tak nevím co nám ještě zůstalo. Divoká prasata se prohánějí po městech, ovce se vraždí jak před 900 lety, zůstaly skoro holé pole, samá řepka, kukuřice, nepotřebná at. energie, tlupy bezdomovců, hejna nezaměstnaných, Skoro nejnizší platy, důchody, životní úroveň, nejvysší ceny ale máme právní stát. Policie, místo aby řešila občanské potřeby musí zasahovat s nasazením života proti gaunerům, které tady nikdo nechce! Tak jsme dopadli, to je tá krásná země.

Zobrazit celou diskusi