E-shop městských služeb, který je nástavbou elektronické tramvajenky, by měl být už na jaře doplněn o další produkty, které si lidé mohou objednat z pohodlí domova. Například o placení komunálního odpadu.

„Nejpozději v dubnu by měl být zprovozněn modul na elektronické placení poplatku za komunální odpad. V podobný čas by měla být spuštěna takzvaná turistická karta pro návštěvníky Brna, která by umožňovala v jednom produktu získání slev na vstupy do významných institucí ve městě i nákup jízdenek MHD. Nosičem u turistických balíčků by opět byla bankovní karta,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast Smart city Jaroslav Kacer.

Později by se také měly přidat moduly nabídky služeb v oblasti sportu, poskytování informací a upozorňování například v krizových situacích, řešení služeb v rámci rezidentního parkování, dále v oblasti anket, diskuzních fór nebo nabídky kulturních akcí. Systém by měl začít fungovat ještě letos.

E-shop městských služeb je základem pro chystanou elektornickou správu, takzvaný e-government. U poplatků za odpad by kromě samotného zaplacení mělo dojít k potvrzení platby a na jednom místě by bylo možné platit i za více členů rodiny nebo nájemníků dané nemovitosti či bytu,“ dodal Jaroslav Kacer.

Nosičem by opět byla bankovní karta. Rozšíření funkcí v e-shopu je smluvně ohraničeno tříletou smlouvou s Dopravním podnikem města Brna na 1,95 milionů korun. Další dodatečné náklady k provozu se nepředpokládají.