Opatření v Krumlově vstoupí v platnost v okamžiku, kdy je schválí právní oddělení Státní veterinární správy. „Je to záležitost jednoho či dvou dnů,“ sdělil ředitel Krajské veterinární správy v Brně Jaroslav Salava.

Nejbližší sousedé těchto chovů mají smutnou jistotu. Jejich opeřence čeká stejný ortel. „Mám doma šest slepic, počítám s nejhorším. Ale asi není jiného řešení,“ svěřil se Blesku Jan Bruna. Od ohniska nákazy bydlí 100 metrů.

Do kruhu, ve kterém veterináři v příštích dnech usmrtí další drůbež, patří i hospodářství Jiřího Flajšta. Ve výběhu chová osm kačen. „Smířím se s tím, ale vadí mi, že volně přelétající nakažené labutě nechají sedět na vodě a jen sbírají uhynulé,“ zlobil se na veterináře a úřady chovatel.

Veterináři jsou ale nekompromisní, nehodlají nic podcenit. Navíc testy potvrdily podezření na další zdroj nákazy, tentokrát v ivančické části Letkovice. Chovatel ohlásil úhyn husy a kachny. Chov v Letkovicích tak čeká stejný osud jako v předchozích příápadech v jiné části Ivančic a v Moravském Krumlově 

Veterináři odhadují, že v okolí moravskokrumlovského ohniska zlikvidují 800 ptáků, v okolí ivančického 300.

Během čtvrtka také veterináři vyvěsili na úřední desce informace o opatřeních v ochranném pásmu a v pásmu dozoru. První je v okruhu tří kilometrů od ohniska, druhé do deseti kilometrů od ohniska a opatření trvají tři týdny, respektive měsíc.

„Pokud se ovšem nevyskytne další chov s nákazou. Pak se automaticky opatření prodlužují,“ řekl Salava. Ve vytyčených pásmech se nachází zhruba 150 tisíc kusů drůbeže. Opatření se nedotknou žádného velkochovu drůbeže, jde jen o malá hospodářství.


Fotogalerie
14 fotografií
Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny volá na úřad řada obyvatel. „Veškeré informace jsme umístili na městský web a sociální sítě. Trpělivě vysvětlujeme, co opatření pro chovatele znamená. Můžu ale vyloučit, že by zavládla panika,“ řekl Blesku starosta.

Zatím se virus ptačí chřipky, který se do Česka vrátil po 10 letech, prokázal u uhynulých labutí na řece Jihlavě v Ivančicích a v chovech v Ivančicích a v Moravském Krumlově. Veterináři během úterý a středy utratili ve zjištěných ohniscích přibližně 100 kusů drůbeže.