Vedoucí muzejního Centra slovanské archeologie Luděk Galuška nezapře profesi. K nálezům přidává i informace o majiteli unikátů. „Dva zlaté gombíky, čtyři velké košíčkové a šest malých hrozníčkových náušnic patřily bohaté a vážené ženě. Šperky z hrobu mluví jasně. Náležela k absolutní elitě Velké Moravy,“ prozradil Blesku archeolog.

Nálezy ze Starého Města a Uherského Hradiště – Sadů opatruje muzeum jako oko v hlavě. Patří k nim i obsah hrobu tzv. sadské princezny. Raritou je náhrdelník ze skleněných korálků s mušlí ostranky jaderské. „Tato mušle se k rukám majetné ženy dostala z Chorvatska. Potvrzuje čilý obchodní ruch v éře Velkomoravské říše,“ říká Galuška.

Velkomoravská princezna zemřela mladá

Sadská princezna zemřela ve věku kolem 25 let. Hrob našli archeologové poblíž pohřebiště křesťanského centra na Výšině sv. Metoděje v Uherském Hradišti – Sadech. Její pohřební výbavu zahrnuje 20 cenností včetně náhrdelníku ze skleněných korálků s mušlí ostranky jaderské, masivní zlatý prsten, pár zlatých a stříbrných gombíků, několik párů zlatých a pozlacených náušnic. 

Ani velmoži se ovšem nenechali zahanbit. Nálezy v jejich hrobech potvrzují bohatství, moc a chuť užívat života plnými doušky.

Spousta cenností zůstává dál pod zemí

Výzkumy velkomoravských lokalit ve Starém Městě, Uherském Hradišti – Sadech a Mikulčicích se datují od 2. poloviny 19. století. Odborníci odhadují, že například ve Starém Městě Na Valách odkryli jen nepatrnou část velkomoravských hrobů. Jejich celkový počet v tomto místě odhadují na tři až čtyři tisíce. Cenné nálezy tak nejsou zdaleka u konce.

Pastva pro oči. Ale jen na jediný měsíc

Unikátní velkomoravské šperky spatří veřejnost v Dietrichsteinském paláci Moravského zemského muzea jen necelý měsíc – od 8.listopadu do 4. prosince. Poté se cenné předměty vrátí zpět do bezpečí depozitářů. Otevřeno bude kromě pondělí v úterý od 9 do 15 hodin, od středy do pátku od 9 do 17 hodin. O víkendu pak vždy od 13 do 18 hodin. Speciálně pro tuto výstavu 200 let MZM v historickém oddělení muzea platí plné vstupné 50 korun, rodinné pak 125 korun.

Další články na Blesk.cz: