Turistické centrum Brno (TIC), které komplex spravuje, proto přidalo na pátek, sobotu i neděli mimořádné ranní prohlídky. Od 9 hodin v pátek, sobotu i neděli budou v novém návštěvnickém centru připravené omezené počty vstupenek pro ty, kdo si nestihli vstupenku zajistit v předstihu.

„Tyto vstupenky nebudou k dispozici na internetu, jde o poslední možnost navštívit vodojemy s audiovizuální show, od 27. března zahajujeme běžný provoz," řekla ředitelka TIC Jana Janulíková.

Magická atmosféra, hra barev

Unikátní prostory budou otevřené vždy od středy do neděle od 10 do 18 hodin. Kromě běžných prohlídek bude TIC prostory vodojemů nabízet také k pronájmu, například filmovým štábům. „Jednáme momentálně například se společnostmi Disney nebo Netflix," uvedla Janulíková.

Video
Video se připravuje ...

Magie a hra barev, to jsou vodojemy na Žlutém kopci v Brně TV Blesk Zdeněk Matyáš

Vodojemy Žlutý kopec z let 1874, 1894 a 1917 vznikly kvůli posílení vodovodní soustavy Brna. Svému účelu sloužily do roku 1997.

Od roku 2020 do března 2022 si návštěvníci mohli prohlédnout jen jednu z nádrží. Na podzim roku 2022 se po rekonstrukci opět otevřel první vodojem a přidal se k němu i druhý, cihlový, zároveň začaly práce na zpřístupnění třetího vodojemu z roku 1917, který je betonový.

Jeho rekonstrukce se ujal tým architekta Davida Prudíka. „Šlo o to mu neublížit, o co nejmenší zásahy do stavební podstaty. Šlo o specifickou práci, náš tým do ní šel s velkou pokorou,“ svěřil se Blesk.cz architekt.

Třetí a nejmladší vodojem tvoří dvě vzájemně přiléhající nádrže z monolitického betonu, podpírané soustavou 87 betonových pilířů. Celkem tak měly vodojemy na Žlutém kopci objem více než 30 milionů litrů. Ačkoli se brzy zjistilo, že kvalita vody není vyhovující, sloužily monumentální dómy jako zdroje užitkové vody až do roku 1997.

Fotogalerie
27 fotografií