Právem oslavovaným hrdinou je na Pálavském vinobraní vždy víno ve všech svých podobách. Návštěvníci si jej budou moci opět užít do sytosti třeba v rámci prestižní Národní soutěže vín mikulovské vinařské podoblasti spojené s veřejnou ochutnávkou několika stovek vzorků vín.

Pálavské vinobraní, které se pravidelně koná o druhém zářijovém víkendu, opět láká na pochodňovou show, průvod královské družiny, spoustu krojů, řemeslnou tržnici, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby.

14 scén ve Znojmě

Už 39. ročník Znojemského historického vinobraní nabídne program na 14 multižánrových scénách. Tematicky lze vybírat mezi hudebními, historickými, degustačními, pro děti nebo odpočinkovými.

Hlavní hudební scény nabídne Masarykovo náměstí, Na Káře a Horní náměstí. Jedinečnou historickou atmosféru zažijete na Václavském náměstí, Mikulášském náměstí, Kolbišti, ulici Veselé, ve Středověké krčmě a v Uličce chudiny.

Královský průvod projde dvakrát

Hlavním tahákem je v sobotu odpoledne tradiční příjezd krále Jana Lucemburského a jeho choti Elišky Přemyslovny. Průvod, čítající na 400 členů, vyrazí do centra města během dvou festivalových dní, představiteli královské dvojice bude znojemský rodák Miroslav Hrabě a Marta Dancingerová. Průvod projde městem dvakrát - v pátek ve 20 hodin a v sobotu ve 14 hodin.

Kdo se vydá za degustacemi vín, měl by zamířit na Vinný trh a VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny. Víno všemi smysly, jako netradiční poznávání vína najdete na Znojemském hradě. Relaxační zónu s doprovodným programem a prodejem sezónního ovoce a moštů lze využít na ulici Přemyslovců.

Lednice láká i na gulášfest

V sobotu od 11 do 22  hodin je možné zavítat do Lednice na Lednické vinobraní spojené s gulášfestem.

Bohatý kulturní program nabízí soutěže, degustace výborných vín, gurmánské speciality. Akce „2 v 1“ slibuje zážitek a zábavu pro celou rodinu v unikátním prostředí vinařství. Nebude chybět předávání hroznu úrody, ochutnávka vín a komentované prohlídky vinařství, odrůdové burčáky a mnoho dalšího.

Fotogalerie
27 fotografií