Letošní ročník největšího vinobraní v Česku se uskuteční od 8. do 10. září. „Ačkoliv je to pro nás očekávaná změna, protože pan Beran nás na předání svého pomyslného režisérského žezla připravoval, tak je to opravdu silný moment. Koncepce průvodu, udržení historického pojetí a nepopsatelná autentická atmosféra je právě jeho zásluhou,“ zdůraznil za organizátory ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Nová královna je zatím tajemstvím

„Je to velká pocta i velký závazek,“ svěřila se Šárka Charvátová. Kdo bude její nástupkyní v roli královny zatím zůstává tajemstvím. „Roli krále Jana Lucemburského zůstává i nadále věrný herec Miroslav Hrabě,“ sdělil Koudela.

Průvod na vinobraní je nejrozsáhlejší historickou inscenací svého druhu. Vystupuje v něm téměř 500 postav, součástí jsou ale i desítky koní, draví ptáci a další zvířata. Průvod prochází městem v době slavností dvakrát a zakončený je vždy na hlavní scéně na Masarykově náměstí, kde se koná inscenace soudu a různých přehlídek.

Zahrají Mirai, Queenie, Langerová

Organizátoři částečně odtajnili hudební program. Do Znojma přijedou kapela Mirai, Mikolas Josef, Aneta Langerová, Bert and Friends, Harafica, Hrubá Hudba, Katarína Knechtová, Dalibor Janda, Vesna a také kapela Queenie, která symbolicky připomene letošní 50. výročí od vydání prvního alba kapely Queen.

Do konce dubna si mohou lidé koupit vstupenky na vinobraní za zvýhodněnou cenu 550 korun. Poté až do konce srpna bude stát 650 korun a v září 750 korun.

Fotogalerie
29 fotografií