„Předloňské sčítání potvrdilo světový unikát této lokality. Odborník napočítal bezmála 63 400 květů. Nikde jinde jich tolik pohromadě údajně neroste,“ uvedl Vilém Jurek z ekologického sdružení Rezekvítek.

Na květy nešlapat!

Ochránci přírody proto nejcennější plochy už tradičně obehnali páskami. Od víkendu navíc přibudou i hlídky, které dohlédnou na ochranu brněnské i české přírodní rarity. 

Řada nezodpovědných návštěvníků totiž pásky ignoruje a při snaze dosáhnout co nejlepší výhled či pořídit detailní fotografie často plochy sešlapou. „V roce 2021 si na ploše s konikleci někdo dokonce udělal piknik. Lidé sešlapali kolem 120 metrů čtverečních," upozornil Jurek.

Areál je už 45 let rezervací

Kamenný vrch byl vyhlášen rezervací v roce 1978, a to právě kvůli velkému množství konikleců, které tam rostou. Na území o rozloze 8 hektarů je více než 250 druhů rostlin, z toho asi pětina patří mezi ohrožené. Rezervace je volně přístupná. Ochránci přírody ale vyzývají všechny, kteří ji navštíví, aby se chovali šetrně k přírodě.

Koniklec velkokvětý je silně ohrožený rostlinný druh a v České republice původně rostl pouze na jižní Moravě. Je to bezmála 30 centimetrů vysoká rostlina, jejíž květy jsou hustě pokryty bělavými chloupky, takže vypadají jako sametové. Květy konikleců se zvolna začínají otvírat před polovinou března poté, co přibývá slunečních paprsků. 

VIDEO: Kvetoucí mandloně u Hustopečí.

Fotogalerie
10 fotografií