Městská část už vypsala dvoukolovou soutěž pro architekty kapličky. „Nabídky mohou posílat do 30. září. Vybereme tři, kteří budou mít čas do konce listopadu zpracovat studii,“ uvedla starostka Nového Lískovce Jana Drápalová.

Kaplička by mohla být na kamenných základech chaty přímo pod zahrádkářskou osadou. Podle starostky je Nový Lískovec jednou z posledních městských částí, ve které není žádná sakrální stavba.

Kamenný vrch je známá přírodní lokalita, kde každoročně vykvétají tisíce květů koniklece velkokvětého.

Na kapli bude sbírka

Náklady pět až deset milionů chce městská část pokrýt z rozpočtu, na kapli ale vyhlásí také sbírku. Na první etapu parku získala tři miliony z brněnského participativního rozpočtu. Následovat by měly další etapy prací na parku za miliony korun. Loni byl rozpočet obvodu, který má kolem 10 tisíc obyvatel, zhruba 90 milionů korun. 

„V blízkosti místa pro kapli jsou oplocené zahrádky. Jsou to obecní pozemky a máme to volné, takže bychom tam chtěli udělat vinohrad a později prostor otevřít veřejnosti,“ poznamenala Drápalová.

Chtějí i byty

Kromě kaple a vinohradu bude v místě hřiště s prvky parkouru pro mládež, ale také altánky nebo lavičky pro posezení. Místo je na jižním svahu nad sídlištěm Kamenný vrch. Město tam plánuje další výstavbu bytů.

„My chceme začít parkem, aby vzniklo něco pro lidi dřív, než se začnou stavět byty. Chceme, aby tam byl park v době, kdy se tam budou lidé stěhovat. Ne že vznikne sídliště a domy a kolem nich se bude dlouhé roky dohánět infrastruktura,“ dodala Drápalová.

Fotogalerie
7 fotografií