Vzhledem k tomu, že si lidé v době nařízení proti covidu-19 odvykli kupovat vstupenky v předprodeji, u obou vchodů do hradu se táhly dlouhé fronty. S tím, že si lidé po zkušenostech z restrikcí nyní nechávají rozhodnutí na poslední chvíli, se potýkají mnozí organizátoři podobných akcí.

„Dříve jsme prodali třetinu v předprodeji, teď je to pět procent. Je to škoda, protože s předem koupenou vstupenkou jsou lidé za minutu na hradě,"  řekl za organizátory slavností Pavel Pichler.

Maxijedlík skončil až třetí

„Ten zájem nás pochopitelně těší,“ svěřil se ředitel akce Michal Burian, podle kterého prošly hradními branami jen v sobotu na čtyři tisíce osob. Kromě ochutnávek a nákupu masných pochoutek čekaly na příchozí kuchařská show, soutěž o nejlepší domácí uzené a souboj jedlíků.

V něm jeden kilogram uzených vepřových jazyků spořádal jako první Martin Svítil z Chrlic, kterého motivovala účast vyhlášeného Maxijedlíka Jaroslava Němce. „Chtěl jsem ho konečně  porazit a to se povedlo,“ svěřil se Svítil.  

Video
Video se připravuje ...

Souboj žroutů na hradě Veveří skončil překvapením: Maxijedlík nevyhrál! Zdeněk Matyáš

Maxijedlík nečekaně až třetí zvládl jen dva a půl jazyku. Jako náplast získal alespoň cenu za nejlepší domácí uzené. „V soutěži jsem měl víc hltat. Soustředil jsem se na kousání a pak už mi to nešlo. Navíc se nedalo sousta zapíjet," popsal vyhlášený žrout svůj souboj. S pohárem za nejlepší uzené pak prozradil jeden ze svých receptů.  

Uzená vepřová kotleta podle Maxijedlíka

Klasicky naložit na 4-5 týdnů do kameninové nádoby, přidat sůl a česnek. Po dvou týdnech maso obrátit a pohlídat, aby dovnitř nevnikl vzduch. Udí se na třešňovém dřevě bez kůry při teplotě 60-70 stupňů cca 12 hodin. Hodinu před koncem přiložit do ohniště jalovcové pruty. A pak už jen ochutnávat.

Fotogalerie
14 fotografií