Radost neskrýval ani správce stěny Slávek Matuška ze spolku Ledová stěna Vír. „Poprvé jsme dokázali naledovat ještě před Vánocema. Což je za třináct let provozu docela rarita,“ řekl Matuška. Pohled na rezervační systém hovořil za vše. Obsazeno dopoledne, odpoledne i večer. Příchozí dostanou na stěnu kompletní výstroj od přilby přes cepín, úvazky a stoupací železa.

Velká věž, Žlab, Malá věž

Výzvou je Velká věž (45 metrů) s desítkou pověšených lan, která přitahuje nejvíc lezců. „Je to hodně členitá skála, která je přerušená nad nástupy velkými převisy, do kterých musíme dávat pletiva. Pokud se podaří kvalitně zaledovat, je ten sektor pro desítku lan ideálně použitelný,“ vysvětlil Matuška.

Za velkou věží čeká Žlab, což je ferratový můstek přes rozsedlinu. A jistota, že náležitě prověří schopnosti lezců. Na kolmých stěnách jsou umístěna tři lana.

Komu to nestačí, může zkusit i Malou věž (35 metrů). „Vzbuzuje to dojem že je to malá skalka, ale ty cesty jsou delší než na Velké věži, protože se leze až k vrcholu. Malá věž je letos hodně atraktivní, protože se nám podařilo naledovat velké rampouchy, což mají lezci rádi,“ prozradil správce.

Video
Video se připravuje ...

Správce ledové stěny ve Víru Slávek Matuška k letošní sezóně Zdeněk Matyáš

Počasí rozhodne, co bude dál

Na Štědrý den si dali lezci pauzu, v dalších dnech rozhodne počasí. „Když bude přes noc mráz a přes dny do ohlášené oblevy nezasáhne déšť, je šance pokračovat. Necháme to na počasí,“ přemítá Matuška.

Ledová stěna ve Víru je uměle vytvořený ledopád, který je cvičným terénem Českého horolezeckého svazu, trénují na něm i hasiči. Nachází se v obci Vír na Českomoravské vrchovině v hlubokém údolí řeky Svratky. Více informací na https://www.ledovastenavir.cz/

Fotogalerie
18 fotografií