Nechybí kopie mnichovské dohody, která připravila v září 1938 Československo o Sudety. K vidění jsou zásadní dokumenty, například smlouvy o vzájemných vztazích mezi Spolkovou republikou Německo a Československou socialistickou republikou z roku 1973 nebo smlouvy o dobrém sousedství a přátelské spolupráci uzavřené v roce 1992.

Výstava  v mramorových sálech Biskupského dvora pokrývá takřka století složitých vztahů dvou národů. Největší pozornost se soustředí na jejich „oteplení" po sametové revoluci v listopadu 1989.

Dřevěné ruce na hranicích

„V současné době jsou vztahy s Německem velmi dobré. Svědčí o tom nejen výzkum veřejného mínění z roku 2021, ale i aktivity, které se odehrávaly na česko-německých hranicích v době covidu. Symbolicky jsme tedy výstavu zakončili fotografií a vystavením dvou dlouhých dřevěných rukou, které si čeští a němečtí občané podávali na hranicích," uvedl kurátor výstavy Marek Junek.

Výstava, která potrvá do 9. dubna příštího roku, si všímá také života a díla disidenta a spisovatele Jiřího Gruši, který po listopadu 1989 působil coby velvyslanec v Německu a Rakousku.

VIDEO: Výstava Symboly vládců byla v minulosti k vidění na hradě Špilberku.

Video
Video se připravuje ...

Na Špilberku v Brně probíhá výstava Symboly vládců. spilberk.cz

Fotogalerie
15 fotografií