„Lidé si pletou se zmijí i jiné hady, často právě užovku hladkou. Rozhodli jsme se proto ukázat všem zájemcům názorné srovnání v sousedících expozicích,“ vysvětlil ředitel zoo Martin Hovorka. Zmije je podle něj navíc velmi charismatický druh vzbuzující ulidí spoustu emocí.

Zmije ve stínu, užovka na slunci

Dvojexpozice zmijí a užovek se začala stavět loni v říjnu, přišla zhruba na tři čtvrtě milionu korun.

„Zmije obývá vlhčí expozici se stinnými místy, zatímco užovka hladká je druh velmi rozšířený, ale bez významnější vazby na vodu. Jejím domovem jsou suché stráně, meze, louky, řídké lesy, lomy a další otevřená stanoviště,“ zmínil rozdíly kurátor chovu plazů Petr Šrámek.

Zmije obecná je druhem vyšších a středních poloh, had, který obývá i hřebeny našich nejvyšších hor. Zejména v nižinách ji ale můžeme najít na vlhčích místech, jakými jsou okraje rybníků či podmáčené louky.

Na jihu už není

Výskyt zmije končí těsně u Brna s tím, jak mizí poslední kopce Drahanské vrchoviny či Moravského krasu. Dále na jih v otevřených nížinách a úvalech se již nevyskytuje.

Ke zmijím se váže řada zajímavostí. Například to, že nekladou vejce, ale rodí živá mláďata. Samci a samice jsou zbarveni rozdílně, samci mají výraznější barvy. Jsou ovšem menší než samice, mezi sebou o „družky“ bojují.

„Na našem území se vyskytují v několika barevných formách, a to od cihlově červené až po zcela černou, bez viditelné typické klikaté hřbetní čáry,“ zmínil kurátor Petr Šrámek.

Neutoční plazi

Zmije je podle Šrámka, stejně jako ostatní druhy, zcela neútočný had, který kouše pouze v sebeobraně při přímém ohrožení. „Může se jednat o nevědomé přišlápnutí či sevření do ruky. Její nebezpečnost je často zveličována,“ tvrdí chovatel.

I když se jedná o nejjedovatějšího českého živočicha, až na extrémní výjimky nekončí uštknutí zmijí smrtí. „Jed nemusí být při kousnutí vyloučen vůbec, nebo pouze velmi málo. Had toto množství vědomě ovládá, jeho produkce je totiž náročná a je tak snaha s ním šetřit,“ uzavřel Šrámek.

VIDEO: Brněnská zoo před časem získala nové lákadlo v podobě mláděte pandy červené.

Video
Video se připravuje ...

Brněnská zoo získala nové lákadlo v podobě mláděte pandy červené Michal Vaňáč

Fotogalerie
8 fotografií