Náročné opravy rozhledny Babí lom finišují, těsně před otevřením se však objevily další potíže. „Lom měl být otevřen už na začátku prázdnin, řešili jsme ovšem ještě komplikace, které se týkaly fasády veže. Našli jsme řešení, ale otevření se protáhne. V polovině července by mohl být volně přístupný veřejnosti,“ říká starosta Lelekovic Aleš Mikauš.

Dva miliony

Rozhledna je stará šedesát let a opravovala se v minulosti jen minimálně. „Před deseti lety sice proběhla dílčí oprava betonových podhledů, ale nyní jsme rekonstrukci pojali opravdu do hloubky. Výměna se týkala povrchové dlažby, sanací podhledů. Kompletně se natírala celá plocha, původně jsme chtěli omítku jen lokálně opravit,“ vyjmenoval starosta.

Celkové náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na dva miliony korun, Jihomoravský kraj přispěl tři sta tisíci korunami ze svého rozpočtu. Změny se týkaly i bezpečnosti rozhledny. „Zvýšili jsme zábradlí, jeho výška neodpovídala dnešním normám. Nyní je rozhledna bezpečnější,“ myslí si Mikauš.

Horolezecký zážitek

Po otevření věže v polovině července zřejmě nastane frmol. „Dostáváme mnoho dotazů, kdy bude rozhledna otevřená, očekáváme velký zájem. Babí lom je populární i kvůli snadné dostupnosti z Brna, které je vzdálené jen sedmnáct kilometrů. Jeho přidaná hodnota je skalnatý hřeben, romantický horolezecký zážitek,“ usmívá se starosta.

VIDEO: Hledáte tipy na výlety? S námi si vyberete.

Video
Video se připravuje ...

Tipy na červnové výlety Videohub

Fotogalerie
7 fotografií