V pořadí čtvrtý prohlídkový okruh hradem povede na pozadí příběhů jednotlivých sálů a míst areálu tak, aby si návštěvníci poskládali pestrou mozaiku dějin více jak 700 let neodmyslitelné dominanty města Brna.

„Jde o symbol panovnické moci i lidského utrpení, královský hrad, sídlo moravských markrabat, nedobytná pevnost, nejtěžší věznice habsburské monarchie, kasárna několika armád a aktuálně především sídlo Muzea města Brna,“ podotkl ředitel muzea Zbyněk Šolc.

Návštěvníci se za příznivého počasí mohou těšit na dosud utajené nejkrásnější výhledy na Brno. Nahlédnou i do nejstarší dochované části hradu, což je sál s křížovou klenbou a gotickými svorníky. Projdou si reprezentativní křídlo hradu, kde uvidí jedinou, částečně dochovanou, středověkou obrannou věž.

„Ve stejných místech jsou pak na kachlové dlažbě k vidění znaky zemí, které ovládal panovník Přemysl Otakar II., pravděpodobný zakladatel hradu,“ upozornil ředitel.

Video
Video se připravuje ...

Na hradě Špilberku otevřeli výstavu militárií Zdeněk Matyáš

Poprvé Renesanční salonek

Unikátní bude návštěva prostor, které nebyly dosud veřejnosti zpřístupněny. Jde o Renesanční salonek s jediným zachovaným renesančním oknem na Špilberku a rozměrnými obrazy habsburských panovníků.

Poprvé se představí také tzv. Vlaštovčí hnízdo, společenský prostor vybudovaný za druhé světové války pro důstojníky wehrmachtu s původními, krásně zdobenými kachlovými kamny. Ta budou ještě letos doplněny o ztracené doplňky.

Komentované prohlídky se začátkem na malém nádvoří budou prozatím probíhat každý den v 9, 11, 13 a 15. hodin. Ceny vstupenek: základní 160, snížené vstupné 95 a rodinné vstupné 370 korun.

Fotogalerie
19 fotografií