Výběh otevřeli loni v červenci a patří k magnetům nabídky zvířecích druhů v zoo. Zvláště, když psí rodiče přivedli na svět pětici štěňat. „Jedna samička nepřežila, i tak je trojice kluků a jedna holčička naším velkým chovatelským úspěchem,“ řekla ředitelka zařízení Dagmar Nepeřená.

Po zimě vzhůru na vzduch

Zoo představení čtyřnohých přírůstků pozdržela kvůli nevlídnému zimnímu počasí. Teď přišel čas, aby štěňata objevila svět ve svém výběhu i kolem něj. „Aby se mohla bezpečně seznámit se zbylou smečkou, museli jsme expozici přehradit,“ upozornila ředitelka.

Video
Video se připravuje ...

Zoo Vyškov vypustila po zimě štěňata psa dingo do výběhu Zoo Vyškov

Štěňaťa už má v jídelníčku maso. Jejich matka, přezdívaná Polka, si je pochopitelně bedlivě hlídá. „Přivezli jsme ji z Polska, proto ta přezdívka. Dvěma našim samcům zase říkáme ze stejného důvodu Francouzi. Křestní jména našim zvířatům nedáváme,“ prozradila Nepeřená.

Vědí o nich i v Košicích

O tom, že se rodinka psa dingo se ve Vyškově pořádně rozrostla, už vědí i odborníci. Například zoo v Košicích projevila zájem čtveřici mláďat získat. „Uvidíme. Zatím každopádně zůstanou u nás. Dospělí i děti na nich mohou oči nechat,“ usmívá se ředitelka vyškovské zoo.

Dingo pochází z jihovýchodní Asie, do Austrálie se dostal asi před 5000 lety, poprvé byl popsán v roce 1793. Žijí divoce, v Austrálii je možné najít ale i domestikované jedince nebo jejich křížence s domácími psy.

Fotogalerie
7 fotografií