„Narodila se nám mláďata u skotu, například u portugalského skotu cachena. Tento druh nikde jinde v Česku k vidění není. Aktuálně tak stádo tvoří tři krávy, jeden býk a dvě telata," prozradila ředitelka zooparku Dagmar Nepeřená.

Toto plemeno patří k nejmenším chovaným plemenům skotu na světě vůbec. Původně pochází ze severu Portugalska, lze jej však najít i ve Španělsku.

Na svět přišla i tři mláďata skotu skotského náhorního, také v tomto případě tvoří stádo kromě mláďat tři krávy a býk. „Toto plemeno je velmi odolné, mláďata máme každým rokem," upozornila Nepeřená.

Video
Video se připravuje ...

Medvědice Cora z brněnské zoo si už užívá v novém bazénu TV Blesk Zdeněk Matyáš

Početnější je i rodinka zebu zakrslého. Na svět přišla hned dvě telata, stádo kromě nich tvoří ještě čtyři krávy a býk. Plemeno bylo domestikovano pravděpodobně v údolí Indu už před více jak šesti tisíci roky.

Kvůli covidu přišli o miliony

Vyškovský zoopark čítá 750 zvířat, loni do něj zavítalo na 160 tisíc návštěvníků. Oproti předchozímu období i kvůli protiepidemickým opatřením přišla zoo přibližně o jednu čtvrtinu příchozích. Ekonomicky vyčíslilo vedení zařízení ztrátu na tři miliony korun.

Fotogalerie
7 fotografií