Segedínský, fajnový, výjezdový, boží, hospodský, hovězí, Frantův tajemný hrnec, kotlíkový…už jen názvy toho, co se vařilo v jednotlivých stáncích, značilo, že soutěžní souboj pořádně prověří chuťové pohárky návštěvníků. Ochutnávat bylo nutno všechny vzorky, degustátoři pak udělovali dukátky podle toho, co jim sedlo nejlépe.
Velká gulášová výzva
„Obdržel jsem výzvu, a protože mám jižní Moravu rád, neváhal jsem ani na chvíli a vyrazil z Brna,“ svěřil se Petr Erin Kováč. A proč nazval svůj guláš z divočáka boží? „Vycházel jsem z receptu z naší rodinné kuchařky z let 1904-05. Hlavní surovinou je divočák, to nejlepší přírodní maso. A vařili jsme opravdu s láskou,“ prohlásil vyhlášený kuchař.
Svůj kulinářským tým posílil o poslankyní a bývalou ministryní školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). „Tady nejde o žádnou politiku. Málokdo ví, že Katka je také skvělou kuchařkou. Rád jsem ji přijal do týmu,“ upozornil Kováč.
Maďarský guláš Videohub/recepty
„Guláš vařím doma hlavně hovězí z kližky, ale když mi švagr myslivec dodá zvěřinu, troufnu si i na ten. Manžel si zatím nestěžoval a také tatínek mých kuchařských schopností rád využívá. Jsem ráda, že je Petr tady a předvádí své kuchařské umění lidem i mimo Brno,“ usmívala se Valachová.
V příjemném prostředí pod pergolami nedaleko místního zámku a pod pořadatelskou taktovkou dobrovolných hasičů vládla pohoda. Děti se vyřádily na nafukovacích atrakcích, řízné porce guláše šlo spláchnout pivem. „Vzal jsem rodinu, dcerku na záda a užíváme si pohodové odpoledne. Guláše chutnají skvěle, člověk neví, kam jít dřív,“ svěřil se Eduard Kania z nedalekých Strážovic.
Vyhlášení těch nejlepších přiřklo zástupci Brna celkovou druhou příčku, přestože co do zájmu byl jeho kotel s gulášem prázdný jako první. „Pro mě je nejdůležitější, že všem chutnalo a mnozí si přišli pro nášup,“ dodal Kováč.
Recept kančího guláše dle mistra Kováče
Složení: Kančí maso cca 2kg, cibule 2kg, nové koření, 2 kuličky, bobkový list 1x, sůl, pepř podle chuti, česnek 2 paličky, majoránka podle chuti, sušené švestky 10 kousků, červená paprika sladká 2 polévkové lžíce, sádlo 200 gramů, rajčatový protlak 100 gramů.
V hrnci rozehřejeme sádlo a dáme do něj vyrestovat cibulku. Až je tmavá, přidáme protlak, ten zarestujeme a zalejeme vývarem. Přidáme maso, červenou papriku a švestky a dáme dusit. Až je maso měkké, přidáme ostatní suroviny a dochutíme.