Mezi letošní hvězdy patří Lenka Dusilová, která se představí se skupinou Květy, americká bluesová zpěvačka Juwana Jenkinsová nebo písničkářka Amelie Siba. Folklorní linka festivalu nabídne Horňáckou cimbálovou muziku Petra Mičky nebo Javory. Mezi pozvanými jsou také Vladimír Merta, Tomáš Matonoha a hudebnice Tereza Balonová.

„Festival je od samého začátku zaměřen na kvalitní hudbu a nové projekty. Tento trend si udržujeme a snažíme se uměleckou úroveň Maratonu stále zvyšovat,“ uvedla manažerka festivalu Eliška Kratěnová.

Zapojí brněnské osobnosti

Novinkou je scéna World Music. Nabídne vokální kvinteto Kata z Faerských ostrovů, vlámské folkové uskupení Spilar a bosenského zpěváka Damira Imamoviće s kapelou. Dramaturgem scény je hudební publicista a specialista na world music Milan Tesař.

„Naší snahou je zapojit do tvorby festivalového programu brněnské osobnosti s velkým hudebním přehledem a originálními nápady,“ uvedl zakladatel festivalu David Dittrich. Letos se tak na programu kromě Tesaře podílí také třeba promotér Jiří Švéda, děkanka Hudební fakulty JAMU Barbara Maria Williová a Martin Kyšperský z Květů.

Atmosféru festivalu dotvářejí vystoupení pouličních muzikantů v "pokojících" pod širým nebem. Programovou sekci Bezuliční busking připravuje umělkyně Kateřina Šedá. Letos muzikanty pozve do kulis ordinace, obýváku, ložnice, dětského pokoje, koupelny, garáže a dalších neobvyklých míst.

VIDEO: Sami říkají, že si zakládají především na autentickém pojetí písní Queen. A že právě to z Queenie dělá jejich nejúspěšnější tribute kapelu v Česku...

Video
Video se připravuje ...

Sami říkají, že si zakládají především na autentickém pojetí písní Queen. A že právě to z Queenie dělá jejich nejúspěšnější tribute kapelu v Česku... • VIDEO Blesk, Aleš Brunclík, Ivan D. Hladík