Přesný počet selat správci obory ještě neznají, protože bachyně svá mláďata čerstvě po narození schovávají v příbytcích. „Maminky bachyně si své děti ze začátku pečlivě chrání, asi tři měsíce, dokud je kojí. Selátka potřebují hodně tepla, mají řídkou srst. Jsou na matku odkázané nejvíce ze všech sudokopytníků. Rodinka se proto drží pohromadě,“ vysvětluje Andrea Musilová z Lesů města Brna.

Proužkované pyžamo

Selátka se narodila šesti bachyním, které pro brněnského kňoura přivezli lesníci v roce 2015 z Hradce Králové. Bachyně byly odchované v zajetí.

„Po třech měsících začnou selata přijímat tuhou stravu a asi v půlroce se začínají osamostatňovat. Proužkované pyžamo jim postupně vybledává. Okolo roku nabírají srst normálních dospělých zvířat,“ upřesňuje Musilová.

Důležité je na selátka nepokřikovat a nic jim neházet do výběhu. Lidská potrava však může zvířatům ublížit. „Všechny matky se o své děti bojí. Je třeba zachovat klid. Nyní je období jara, mladých, teď se ani neloví. Je důležité chodit po vyznačených stezkách, nevyhazovat odpadky, nekřičet a hlavně zvířata nekrmit, nejen selátka, ale žádné zvíře,“ upozorňuje referentka.

Jídlo do kontejneru

Pokud byste chtěli selátkům, daňkům a dalším zvířatům přilepšit, můžete jim jídlo přinést a vhodit ho do speciálního kontejneru u vstupu do obory pod kohoutovickým kopcem.

Máme u přístupu k oboře kontejnery, kam mohou návštěvníci dát jablíčka nebo pečivo, a pan oborník si to pak přebere a zvířata sám nakrmí,“ říká Musilová.

VIDEO: Vedoucí ošetřovatelka Zuzana Pokorná o prasátkách Cyrilovi a Štice.

Fotogalerie
7 fotografií