„Ceny lístků jsou nastaveny tak, aby si je lidi koupili. Bohužel nám nepomáhá, že závod je přesunutý do období dovolených,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO). „Pro celou republiku je závod unikátní událostí,“ tvrdí.

Chybí 31 milionů

Spolku přitom chybí minimálně 31 milionů korun na stomilionový zalistovací poplatek, kterým španělský soukromý promotér Dorna závody v Brně v roce 2018 podmiňoval. Město s krajem jednají, kdo dluh a z čeho zaplatí. Město nedá zatím více než 10 milionů, kraj přidá 20 milionů a stát přihodí 39 milionů.

„Jednáme, jak rozpočet naplnit. Věříme, že se to podaří,“ řekl hejtman Šimek. Které projekty kraj a Brno kvůli motorkám pohřbí, zatím šéfové samospráv neřekli. Připustili však možnost, že i nadcházející ročník může skončit další ztrátou.

Čachry s diváky

Velká cena se ráda chlubí davy diváků na tribunách. V minulosti pořadatelé tvrdili, že motorky přilákají bezmála čtvrtmilionový dav. Loni prý přišlo během celého víkendu na Masarykův okruh 187 348 návštěvníků.

Skutečnost je ale jiná! Pořadatelé nyní nepříliš ochotně přiznali, že lístek si koupilo reálně jen 40 až 50 000 lidí. Přesný počet dosud neví!

Tisícovku volňásků na hlavní tribunu si přitom vyhradila španělská soukromá společnost Dorna, která je promotérem celého seriálu mistrovství světa. Ta provozuje navíc VIP Village - obří stan na střeše budovy boxů. Tam se normální smrtelník nedostane. Další tisíce vybarterovaných lístků má k dispozici Automotodrom spolu s oficiálními sponzory MotoGP. Tržby ze vstupného loni činily pouze 69 milionů korun bez DPH.

Důchodci za pětistovku

Ceny nejoblíbenějších permanentních vstupenek Silver (1 490 Kč) a Gold (1 980 Kč) zůstávají pro srpnové závody stejné. Do konce roku je lze ve „vánočním předprodeji“ dokonce pořídit za 35 % ceny. Novinkou je lístek Senior, který umožní lidem narozeným do roku 1952 vstup na všechny přírodní tribuny za pětistovku.

Luxus i za 10 tisíc

Úplnou novinkou srpnových závodů budou luxusní vstupenky T4 Plus a T4 Ultra. Kombinuje standardní místa na sedadlové tribuně, zázemí stanu s rychlým občerstvením, pohyb po přírodních tribunách v celém areálu, návštěvu paddocku a parkovací místo nedaleko hlavní brány. Cena těchto lístků je od 4 490 do 7 990 Kč. Nejdražší víkendové lístky na tribunu T2 přijdou na 10 990 Kč.

Financováním Velké ceny se zabývala i BIS

Financováním Velké ceny v Brně a možnému zkreslování údajů se v posledních letech dokonce zabývala BIS. V souvislosti s pořádáním podniku upozornila Bezpečnostní informační služba (BIS)  podle České televize na problematické zapojení veřejných prostředků do ryze soukromého podniku. Pochybnosti BIS ale automaticky neznamenají, že ke zneužití dotací skutečně došlo.

BIS podle ČT upozornila v roce 2016, když ještě závody pořádal Automotodrom Brno, například na to, že objednaná analýza dokládající údajně vysoké daňové zisky z motocyklové akce není nezávislou studií a že vznikla na politickou objednávku. Slouží tak regionálním politikům jako nátlakový argument pro vyšší dotace ze státního rozpočtu.

VIDEO: Noční rodeo fanoušků Velké ceny v ostrovačickém kempu.