Jak se připravuje specialita – kávové víno? „Oproti tzv. květovým vínům se do něj přidává káva již filtrovaná. Pokud jste někdy u babičky viděli přípravu například pampeliškového vína, vězte, že to jsou kořeny i těchto moderních zážitkových vín,“ říká koordinátorka festivalu Kateřina Bílková.

Spousta zajímavostí na závěr

Kavárny nabízely speciálně napražené a namíchané směsi jako „Kávová Hvězda“, která obsahuje oříšky, marcipán a borůvky v medu. „Týden kávy se letos konal výlučně v samotných kavárnách. V Brně se jich zapojilo padesát jedna,“ specifikuje PR festivalu Lubomír Černý.

Nechyběla ochutnávka různých druhů kávových limonád a také tmavého piva s kapkou delikátní peruánské a kubánské kávy. „Pivo má specifickou hořkosladkou příchuť. Zájem o něj nás příjemně překvapil. Museli jsme narážet nový sud,“ tvrdí Pavel Kosta z Caffé del Saggio.

Video
Video se připravuje ...

Závěr týdne kávy v Brně: Věštění z džezvy, kávové víno i tmavé pivo s delikátními jihoamerickými kávovými zrnky Markéta Malá

Z kávy se dokonce věštilo

V Brně se z kávy také se věštilo, konkrétně za pomoci prastaré kovové nádobky s názvem džezva. Džezva je také nejstarším způsobem přípravy kávy. „V Turecku jsem se přiučil o věštění. Odtud jsem si také přivezl porcelánové misky na sedlinu z kávy. Brali jsme to spíše jako zpestření, tak vážně nevážně,“ usmívá se Kosta.

Video
Video se připravuje ...

Závěr týdne kávy v Brně: Věštění z džezvy, kávové víno i tmavé pivo s delikátními jihoamerickými kávovými zrnky Markéta Malá

Fotogalerie
12 fotografií