Červorovců zoo chová deset. Někomu mohou připomínat hady, červy, někomu dokonce i ryby. „Ve skutečnosti se jedná o obojživelníky velmi podobné velkým žížalám,“ uvedl kurátor brněnské zoo Petr Šrámek.

Jsou specifičtí tím, že nemají končetiny, oči mají malé a ukryté pod kůží a rodí živá mláďata. Na hlavě mají umístěna dvě smyslová tykadélka sloužící jako orgán čichu, který používají k lovu kořisti.

Druh, který zoo chová, pochází z Jižní Ameriky. Dorůstá délky až 60 centimetrů. Zajímavostí je, že samci mají na konci těla přísavku k přichycení na samici při páření. Chovatelé je krmí žížalami a larvami vodního hmyzu.

Mláďata "zarostou" pipám pod kůži

Akvárium s červorovci obývají také pipy malé. Jde o žáby a zároveň nejmenší druh pip. „Život tráví ve vodě. Samci lákají samice ne kvákáním, ale pod vodou vydávají klapavé a cvakavé zvuky. Velmi zajímavé je také složité předkopulační chování ve formě kotrmelců,“ dodal Šrámek.

Pipy jsou známé i tím, že samice nosí vajíčka na zádech. Kůže se jí postupně v těchto místech úplně změní, takzvaně zhoubovatí, a vajíčka do ní postupně zapadnou, až je zcela pohltí. Z kůže se pak vynoří až odrostlejší pulci.

VIDEO: V brněnské zoo mají speciální druh ryb, které své oběti "sestřelují" proudem vody.