Ceny bytů od druhého čtvrteční stouply o 10 %, meziročně dokonce o 41%! Vyplývá to z analýzy společnosti Trikaya, která ceny nového bydlení v Brně dlouhodobě sleduje. Garsonku, která nemá ani 40 m2 tak lidé kupují za takřka pět milionů! Dvoupokoják o rozloze sotva 60 m2 stojí v průměru 6,8 milionu korun.

300 nových bytů

Zájem přitom neopadá. Od července do září si nový byt v Brně pořídilo 184 lidí a firem. Čtyři z deseti bytů byly právě garsoniéry, tedy jednopokojové byty.

Cenový růst nezastavilo ani 300 nových bytů uvolněných do prodeje ve třetím čtvrtletí. Na trhu bylo celkem 574 bytů. „ I přesto však nové byty nezůstávají v nabídce dlouho a zpravidla se rozprodají dlouho před kolaudací. Každý kupující v průměru zaplatil za byt o 70 procent více než před pěti lety," uvedl výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Zájem o opovrhovaný Cejl

Průměrnou cenu nových bytů zvedají projekty v části Brna známé jako Bronx. Mezi ulicemi Bratislavská a Cejl se teď nabízejí byty za průměrnou cenu téměř 135 000 korun za m2.

Situace je poměrně paradoxní, protože tato lokalita donedávna nabízela dostupné nové byty v blízkosti centra. Předsudky problémové lokality potlačila větší dostupnost nemovitostí. Vysoký zájem ale v napjatém brněnském trhu rychle vyšrouboval ceny bytů i v této oblasti, a to navzdory očekávání nad celobrněnský průměr,“ dodal obchodní ředitel Trikaya František Šudřich.

Drahota i za městem

Spolu s malou dostupností bytů přímo v Brně rostou i ceny novostaveb v okolí města. Loni se byty v okrese Brno-venkov prodávaly průměrně za 64 tisíc Kč/m2, za poslední rok ale cena vzrostla na 95 000 Kč/m2, tedy takřka o 50 procent.

„Poptávka po bydlení v dostupné vzdálenosti od Brna je velká. Rodinný byt ve městě je z důvodu extrémně vysokých cen pro řadu obyvatel nedosažitelný cíl, a tak se uchylují za jeho hranice. Nyní se ale ukazuje, že enormní zájem zdražuje byty i v těchto oblastech,“ konstatoval Šudřich.

Družstevní výstavba

Dostupnost bydlení v Brně chce zvyšovat i vedení města, které plánuje v následujících letech postavit až 1300 družstevních bytů. Město je bude stavět bez zisku, ve výsledku by tak byty měly vyjít levněji.

Úvěr na výstavbu těchto bytových domů si budou brát samotná družstva a lidé je budou splácet ve formě nájemného. Na vlastní bydlení by tak měli dosáhnout i lidé, kteří nemají šanci za současných cen nemovitostí splnit podmínky pro hypoteční úvěr.

VIDEO: Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video
Video se připravuje ...

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? Videohub